- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Почиње „Чувар реда“: Међународно такмичење војних полиција свечано отворено у Kраљеву /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечано отварање међународног такмичења јединица војне полиције „Чувар реда“
Свечано отварање међународног такмичења јединица војне полиције „Чувар реда“ - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
Пратите нас
„Чувар реда“, такмичење војних полиција из шест земаља, које је део руских Међународних војних игара, свечано је отворено вечерас на Тргу српских ратника у Kраљеву.
Србија је ове године први пут један од укупно 11 домаћина војних игара. На такмичењу, које ће почети у понедељак, учествоваће јединице из: Русије, Kазахстана, Ирана, Kатара, Kипра и Србије. Још четири земље присуствоваће играма, али у својству посматрача: Египат, Грчка, Белорусија и Мађарска.

Отворено такмичење „Чувар реда“

Свечана церемонија отварања такмичења отпочела је уз звуке химне Србије „Боже правде“, након чега су представљене екипе шест земаља учесница.
Заменица министра одбране Русије Татјана Шевцова честитала је свима отварање такмичења и истакла да оно с годинама расте, толико да ове године учествује четири земље више него прошле.
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Представљати војну полицију своје земље је престижно и одговорно, а победити је часно“.
Заменица министра одбране Русије Татјана Шевцова - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
„Представљати војну полицију своје земље је престижно и одговорно, а победити је часно“.
Још један доказ тог раста је, како је навела, и то што је и Србија ове године један од домаћина.
„Представљати војну полицију своје земље је престижно и одговорно, а победити је часно. На вама је да докажете да носите звање чувара реда. Желим свим учесницима да достојно издрже све испите и покажу за шта су способни. Сигурна сам да ће вам ово такмичење дати прилику да се покажете, повећате ниво професионалности и испуните свој војнички дуг“, рекла је Шевцова.
Министар одбране Небојша Стефановић подсетио је да српска историја обилује страдањима и посветио војне игре српским херојима, чије жртве, како је рекао, не смеју да се забораве.
„Србија је ове године први пут један од коорганизатора, након шест година учествовања. Желим да се захвалим госпођи Шевцовој, руском Министарству одбране и Руској Федерацији. Ово је још једна потврда нашег пријатељства“, истакао је Стефановић.
Он је захвалио и припадницима Војске Србије на припреми такмичења.
„Мислим да је Kраљево одлична локација за ово такмичење. На грбу овог града пише: ‘Нама добро, а никоме зло’, што говори довољно о људима који живе овде. Немам сумњу да ће се наши гости уверити у то“, казао је Стефановић.
Он је рекао и да „Чувар реда“ није само спортско такмичење, већ да служи и јачању сарадње између земаља.
„Позивам вас да будете уз своју Војску, као што је она увек била уз свој народ. Очекујем да ће у такмичењу тријумфовати спортски дух“, поручио је Стефановић.
Отварање такмичења уприличили су Уметнички ансамбл Министарства одбране Србије „Станислав Бинички“, Ансамбл песме и игара Стратегијских ракетних снага Руске Федерације „Kраснаја звезда“ и солисти Оливер Њего, Душан Свилар и Даница Kрстић.

Надметање војних полиција

Такмичење „Чувар реда“ ће бити одржано у четири фазе на полигонима „Жича“ и „Берановац“ код Kраљева, а трајаће од 30. августа до 3. септембра. Прва два дана јединице војне полиције надметаће се на полигону „Жича“ у гађању у појединачној конкуренцији из полуаутоматског пиштоља и аутоматске пушке и у решавању ватрених задатака у симулираном градском амбијенту.
Трећег дана такмичења трочлани тимови ће решавати 13 задатака из различитих сегмената војно-полицијске обуке у фази под називом „Патролна стаза“, а петог дана ће у фази „Трка хероја“ петочлани тимови савладавати 12 километара терена са 30 комбинованих препрека. Обе фазе биће одржане на полигону „Берановац“, уз присуство публике.
На међународном такмичењу  Чувар реда  учествују екипе Србије, Русије, Казахстана, Кипра, Ирана и Катара  - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Чувар реда“ - потврда односа Србије и Русије /видео, фото/
Руска војна полиција на вежбама у Приморском крају - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
РУСИЈА
Брзина, снага, издржљивост: Последње припреме руске војне полиције пред такмичење у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала