- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Не видим да Украјина представља претњу за Русију

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
Пратите нас
Украјина није претња Русији и остаје нам да се надамо да ће се завршити „националистичке баханалије“ у тој земљи, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
„Ја не бих о Украјини говорио као о претњи. Сматрам да је Украјина и украјински народ братски народ. То нису само наши суседи, ми смо један народ. Чак не желим да полемишем нити да размишљам на ту тему“, рекао је Шојгу у интервјуу Јутјуб каналу „Соловјов уживо“.
Он је рекао да је ситуација у Украјини вештачки створена, али се у Русији надају да ће се она једном променити.
„Верујемо и надамо се да ће се та ситуација једном променити и да ће се тамо појавити човек који ће прекинути те националистичке баханалије које апсолутно немају ни историјске, ни чињеничне, нити било које друге основе“, навео је министар.
Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу, где су власти 2014. године започеле војну операцију против самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике, као и због Крима који се ујединио са Русијом након референдума на полуострву. Украјинске власти су више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“. Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Војне вежбе Морски поветарац на Црном мору у којима учествују бродови Украјине, Грузије, Румуније, Турске, Летоније и САД - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
РУСИЈА
„Руске трупе стална претња“: Зеленски позива на јачање присуства НАТО-а у Црном мору
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала