- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Спутњик на полигону „Жича“: Почела трка за медаље на Међународном војном такмичењу /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићЕкипа Казахстана на полигону " Жича" у категорији "Индивидуално гађање",
Екипа Казахстана на полигону  Жича у категорији Индивидуално гађање, - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
Пратите нас
„Паљба!“, узвикнуо је војни арбитар и тиме означио почетак прве фазе такмичења војних полиција „Чувар реда“ – гађање бојевом муницијом у појединачној конкуренцији из полуаутоматског пиштоља и аутоматске пушке.
Након јучерашње кише, време је данас послужило такмичаре на полигону „Жича“ у близини Краљева. Петочлани тимови из Русије, Казахстана, Ирана, Катара, Србије и са Кипра показивали су своје стрелачко умеће гађањем статичних мета из полуаутоматског аустријског пиштоља „Глок“, калибра девет милиметара, и српске аутоматске пушке М70, калибра 7,62 милиметра.

Почело такмичење „Чувар реда“

У првој фази надметања екипе Србије и Русије поделиле су прво место због једнаког броја бодова.
Такмичари су испаљивали по 10 метака из пиштоља и пушке у пет мета на различитим даљинама. У зависности од прецизности хитаца, арбитри су додељивали казнене секунде у коначно време које је било потребно за гађање.
© Sputnik / Лола ЂорђевићТимови су гађали из полуаутоматског аустријског пиштоља „Глок“, калибра девет милиметара, и српске аутоматске пушке М70, калибра 7,62 милиметра.

Тим Србије на Међународном такмичењу војних полиција „Чувар реда“ - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
Тимови су гађали из полуаутоматског аустријског пиштоља „Глок“, калибра девет милиметара, и српске аутоматске пушке М70, калибра 7,62 милиметра.
Прва је гађала екипа Русије, затим Кипра, потом Ирана, након ње пуцао је тим из Казахстана, па Србије и на крају Катара. Надметање су посматрали представници још четири земље: Грчке, Египта, Белорусије и Мађарске.
Алексеј Сергејевич, старији водник руске војне полиције и први стрелац тима своје земље, предочава да су се за такмичење припремали дуго тако што су анализирали видео-снимке војних игара и увежбавали дисциплине које су видели.
„Тимови су веома озбиљни. Најбољи међу најбољима из војних полиција земаља учесница су овде. Добро су припремљени. Наш тим се труди да не комуницира с другим екипама, јер сматрамо да је боље да то учинимо након такмичења. Трудимо се да мислимо само о такмичењу. Понекад чак ни не причамо с нашим породицама, зато што то утиче лоше на нашу концентрацију“, рекао је Сергејевич за „Спутњик“.
Он је казао да је за њих значајно да увежбавају борбене спосбности на војним такмичењима због тога што се тако припремају за несвакидашње ситуације у операцијама.
„Развијамо физичке и стрелачке способности. У случају да се нађемо у заједничким операцијама или на тренинзима с другим војскама, међусобна размена искуства била би веома значајна за све“, напоменуо је Сергејевич.
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Трудимо се да мислимо само о такмичењу. Понекад чак ни не причамо с нашим породицама, зато што то утиче лоше на нашу концентрацију“.
Алексеј Сергејевич - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
„Трудимо се да мислимо само о такмичењу. Понекад чак ни не причамо с нашим породицама, зато што то утиче лоше на нашу концентрацију“.

Јака конкуренција

Алексеј Сергејевич нада се победи на такмичењу, а у томе није једин. Капетан Милан Ковачевић из српског тима каже да је и њихов циљ медаља:
„Ми бисмо волели да буде ‘најсјајнија’, а то неће бити лако пошто су репрезентације јаке, али ми ћемо дати све од себе“.
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Даћемо све од себе да освојимо ‘најсјајнију’ медаљу“.
Милан Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
„Даћемо све од себе да освојимо ‘најсјајнију’ медаљу“.
Он је предочио да су припреме српске екипе почеле у марту и да је акценат био на кондицији и ватреној обуци. Висинске припреме биле су на Копаонику и трајале три недеље, а завршне су биле у Краљеву.
„Тим је спреман. Даћемо свој максимум. Остале екипе су добре. Екипе Ирана, Казахстана и Русије нам делују јако добро. Дружимо се сваког дана, момци су стварно супер. Размењујемо искуства, причамо о томе како су се припремали“, рекао је Ковачевић.
Екипе војних полиција у уторак ће на полигону „Жича“ одмерити снаге у решавању ватрених задатака у симулираном градском амбијенту. У среду ће на полигону „Берановац“ решавати 13 задатака из различитих сегмената војно-полицијске обуке у фази под називом „Патролна стаза“, а у петак ће у фази „Трка хероја“ савладавати 12 километара терена са 30 комбинованих препрека.
Србија је ове године први пут један од укупно 11 домаћина војних игара. Нашој земљи је ово шести пут да учествује на руским Међународним војним играма.
Свечано отварање међународног такмичења јединица војне полиције „Чувар реда“ - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Почиње „Чувар реда“: Међународно такмичење војних полиција свечано отворено у Kраљеву /видео, фото/
На међународном такмичењу  Чувар реда  учествују екипе Србије, Русије, Казахстана, Кипра, Ирана и Катара  - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Чувар реда“ - потврда односа Србије и Русије /видео, фото/
Руска војна полиција на вежбама у Приморском крају - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
РУСИЈА
Брзина, снага, издржљивост: Последње припреме руске војне полиције пред такмичење у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала