- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ФСБ открио: Јапан спремао бактериолошки рат против СССР-а

© Sputnik / Семен Раскин / Уђи у базу фотографијаПораз Квантуншке војске, највећег одреда империјалног Јапана, крајем Другог светског рата. Тенковске јединице совјетске војске током преласка Великог Кингана у августу 1945. године.
Пораз Квантуншке војске, највећег одреда империјалног Јапана, крајем Другог светског рата. Тенковске јединице совјетске војске током преласка Великог Кингана у августу 1945. године. - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
Пратите нас
Јапан је крајем Другог светског рата планирао да употреби бактериолошко оружје против СССР, укључујући патогени антракс, показују документи са којих је ФСБ скинуо вео тајне.
Током рата Јапан је био савезник нацистичке Немачке и није престајао да прави планове уласка у рат против Совјетског Савеза, без обзира на споразум о узајамној неутралности који је потписан у априлу 1941. године у Москви. Током рата, јапанска страна га је више пута намерно нарушавала.
Владајући кругови и специјалне службе Јапана су велику наду полагали у употребу бактериолошког оружја. Оно се сматрало средством које може да има одлучујућу улогу у борби против непријатеља.
Израда таквог оружја и његово тестирање вршили су специјални одреди 731. и 100. Квантунске армије. Људе су заражавали бактеријама антракса, колере, тифуса и другим микробама. Већина њих је умрло у мукама. Они који би оздравили, поново су били заражавани, а затим умирали. Жртве јапанских милитариста су биле хиљаде људи.
Како показују документа, Јапан се спремао да покрене бактериолошки рат у јуну 1945. године. Међутим, Јапан је капитулирао у августу ове године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала