Грађани у паници: Хрватске банке до краја године смањују прећутне минусе на рачунима

CC0 / Pixabay / Новчићи
Новчићи - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
Пратите нас
Хрватске Банке почеле су да шаљу грађанима обавештења о смањењу прећутних минуса на текућим рачунима и да грађанима нуде скупе кредите да затворе дугове.
Након што је крајем јула Хрватска народна банка најавила да ће се мењати режим одобравања минуса на текућем рачуну, на адресе грађана почела су да стижу обавештења банака да ће им за два месеца или најкасније од почетка идуће године смањити такозване прећутне минусе, пише Вечерњи лист.
Истовремено, банке им нуде одобравање кредита на годину дана којим ће затворити износ смањеног прекорачења. Банке, наиме, нуде двије врсте минуса – дозвољене и прећутне. Дозвољене користи само 32 хиљада грађана, а прећутне њих чак 840 хиљада и њихово ће им смањење значити велики удар на стандард.
Хрватска народна банка тврди да покреће измену закона како би се кориснике прећутних минуса заштитило од превисоких камата, међутим остало је нејасно како су се људи уопште нашли у ситуацији да им банке зарачунавају камату која је два пута виша од законом највеће допуштене?
Камате на прећутна прекорачења крећу се, наиме, од 8,11 до 17,4 одсто.
Закон који су донели бивши министри финансија Славко Линић и Борис Лаловац забранио је банкама да грађанима зарачунавају камате изнад највеће допуштене, што је тренутно 8,11 одсто.
Грађани Хрватске су крајем јуна углавном у прећутном минусу били 6,3 милијарди куна, за што су банкама у годину дана платили или ће платити најмање 630 милиона куна камате.
ХНБ је одлучила да реагује кад су открили да се 95 одсто свих минуса на текућем рачуну одобрава мимо одредби о највећој допуштеној камати.
ХНБ истиче да су банке одобриле својим клијентима 94 тисуће допуштених минуса код којих је највећа камата 8,11 посто и 1,7 милијуна прећутних минуса за које не постоји ограничење камате.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала