Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

„Политико“: Пентагон знао за терористички напад дан уочи експлозије на аеродрому у Кабулу

© AP Photo / Wali SabawoonДим након експлозије на аеродрому у Кабулу
Дим након експлозије на аеродрому у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
Пратите нас
Америчка војска припремала се за могући терористички напад на аеродрому у Кабулу дан пре него што се он десио, пише лист „Политико“, позивајући се на документе у које је имао увид, а у којима је описан садржај дискусије у Пентагону.
Према информацијама листа, председник Одбора начелника штабова Оружаних снага генерал Марк Мили испричао је на заседању у среду 25. августа о великом броју обавештајних података који сведоче о томе да група „ДАЕШ у Хорасану“ (терористичка организација забрањена у Русији) припрема „комплексни напад“.
С тим у вези, шеф Пентагона Лојд Остин наредио је припрему за „инцидент са великим бројем жртава“.
Како пише „Политико“, Пентагон је намеравао да затвори капију Еби. Међутим, америчка војска је оставила врата отворена дуже него што је планирано како би омогућила британској војсци евакуацију, преноси лист.
Прошлог четвртка су две снажне експлозије погодиле контролни пункт ваздушне луке, убивши 13 америчких војника и око 200 Авганистанаца. Одговорност за инцидент преузела је терористичка организација ДАЕШ.
После тога, Американци су у ваздушним нападима убили, према њиховом саопштењу, двојицу вођа ДАЕШ-а, а у недељу напали територију у близини аеродрома, тврдећи да су мета били бомбаши-самоубице. Према извештајима медија, у овом нападу погинуло је 12 особа, укључујући неколико деце.
Коначно повлачење америчких снага из Авганистана планирано је за 31. август, а очекује се да ће аеродром прећи под контролу талибана (терористичка организација забрањена у Русији).
Покрет Талибан је половином августа у светлу повлачења контингента Сједињених Америчких Држава покренуо офанзиву и заузео све веће градове, објавивши крај двадесетогодишњег рата. Тренутно се решава питање механизма управљања државом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала