- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски лекари први на свету на јединствен начин оперисали тумор мозга

© Depositphotos.com / Sudok1 Рендгенски снимак мозга пацијента
Рендгенски снимак мозга пацијента - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
Пратите нас
Руски лекари су први на свету на јединствен начин оперисали пацијенткињу са малигним тумором мозга. Операција је заснована на издвајању крвотока мозга, пише Национални медицинско-истраживачки центар за радиологију Министарства здравља Русије.

Тумори слични глиобластомима (најопаснији тумори мозга) се веома тешко лече због необичног састава и структуре можданих ткива. Како би извршили операцију, лекари су измислили апарат који ће на вештачки начин снабдевати мозак крвљу са циљем да се он храни независно од осталих делова тела. Притом, мозак добија концентроване дозе хемотерапије која убија тумор, али не штети самом органу. Када се изборе са тумором лекари поново „прикључују“ мозак на заједнички крвоток.

Метода је истражена на пацијенткињи од 45 година на њеном десном паријеталном режњу лобање (налази се изнад потиљачног, а иза чеоног режња) и фронталном (чеоном) режњу лобање. Лекари су се након конзилијума одлучили за експерименталну операцију коју су извели 23. августа и која је трајала 5,5 сати. Према речима лекара, операција је била успешна.
Пацијенткиња је тренутно под надзором специјалиста Националног медицинског истраживачког центра за радиологију. Према речима лекара, тежина њеног стања одговара обиму операције која је обављена, као и да су когнитивне функције мозга сачуване у потпуности.
У операцији је учествовало 20 људи из пет научно-медицинских установа Русије. Операцијом је руководио онколог Андреј Каприн.
Лекари настављају да прате опоравак пацијенткиње, мада је већ сада јасно да ће многи пацијенти са сличним дијагнозама добити наду, сматрају у прес служби Истраживачког центра.
Научник у лабораторији - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Невероватно откриће: Научници у лабораторији узгојили мини-мозак, он развио очи
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала