Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шојгуова заменица: Срби и Руси спремни да жртвују све зарад слободе /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаменица министра одбране Русије Татјана Шевцова
Заменица министра одбране Русије Татјана Шевцова - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
Пратите нас
Русија и Србија активно развијају војну и војно-техничку сарадњу, а један од праваца су и међународне војне игре у којима је Србија домаћин такмичења војне полиције, каже у ексклузивној изјави за Спутњик заменица руског министра одбране Татјана Шевцова уз поруку да ће руски тим колегама из Србије и других земаља показати шта су научили у Сирији.
Шевцова је синоћ у Краљеву, с министром одбране Србије Небојшом Стефановићем, отворила такмичење „Чувар реда“ у ком ће се наредних дана надметати екипе шест земаља — поред оних из Русије и Србије надмећу се и тимови из Кипра, Казахстана, Ирана и Катара. Учесници Игара дочекани су аплаузом становника Краљева, града на три реке са славном ратничком традицијом, где ће до 3. септембра шест екипа одмерити снаге у четири фазе такмичења, симулирајући реалне борбене ситуације.
Заменица Сергеја Шојгуа, која је први пут у Србији, уз захвалност на, како каже, врло срдачном и гостољубивом пријему војног врха Србије, истиче да руско-српске односе карактерише висок ниво узајамног поверења и слично гледање на бројна политичка питања, а да две земље развијају економску сарадњу и инвестиционе пројекте.
„У целини гледано, слични смо по многим позицијама, односу према традиционалним вредностима — породичним, грађанским, људским. Веома смо блиски духом. Српски и руски народ обједињује и заједничка религија, сличан карактер — и руски и српски народ не толеришу неправду, спремни смо да се, ако треба, и жртвујемо зарад слободе и независности”, каже Татјана Шевцова.
Као заменица министра одбране задужена за финансије, она високо оцењује и војну сарадњу две земље, а објашњава да се она развија у неколико праваца, између осталог и кроз заједничке руско-српске војне вежбе, војно школовање и војно-техничку-сарадњу.
„Радује што је Србија данас активни учесник међународних војних игара, и не само учесник већ и домаћин. Желим да подсетим да је идеја за покретање међународних војних игара потекла од министра одбране, хероја Русије и генерала армије Сергеја Шојугуа. Идеја је настала 2013. да би 2013-2014. године то била руска такмичења. А 2015. године први пут смо организовали међународна такмичења. Притом, поређења ради, 2015. године било је 57 тимова из 17 земаља. Кад је реч о 2021.години данас имамо 290 тимова из више од 44 земље. Такмиче се у 34 дисциплине, од тога се за 11 дисциплина такмичења одвијају у другим земљама а не у Русији. Србија је домаћин веома занимљиве дисциплине ‘Чувара реда’. То је дисциплина војних полицајаца која даје могућност да се види мајсторство, професионализам и знање наших војника који служе у војној полицији”, прецизира наша саговорница.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЦеремонија отварања међународног такмичења јединица војне полиције „Чувар реда“
Церемонија отварања међународног такмичења јединица војне полиције „Чувар реда“ - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
Церемонија отварања међународног такмичења јединица војне полиције „Чувар реда“
Шевцова, једина жена међу заменицима Сергеја Шојгуа, посебно наглашава све веће присуство жена у руској војсци.
„У Оружаним снагама Руске Федерације служи више од 40.000 жена, од тога су официри њих 4500. Баш као и војници мушкарци, и оне активно учествују у међународним војним играма: такмиче се у војно-медицинској штафети, у гађању снајпером, као кинолози у дисциплини ‘верни друг’. Формирали смо и посаду за тенковски биатлон, екипу девојака које учествују у тенковском биатлону“, наводи Шевцова.
Међународне војне игре су, према њеним речима, такмичење на ком се показује мајсторство и професионализам, где и жене војници остварују високе резултате а негде и претекну војнике мушкарце.
„Међународне војне игре су важан правац заједничких борбених припрема — пружају могућност не само да се покаже колико сте вешти већ и да се размене искуства, па и борбена. Кад је реч о војној полицији, наши војници су од првог дана активно учествовали у операцији у Сирији и зато имају могућност да покажу колегама своје борбено искуство. Сматрам да то што се војници такмиче на непознатим полигонима представља неоспорно искуство које ће допринети њиховим даљим успесима у професионалној каријери и њиховој војној служби”, поручује Татјана Шевцова, која је пожелела успех свим тимовима учесницима такмичења „Чувар реда“.
На међународном такмичењу  Чувар реда  учествују екипе Србије, Русије, Казахстана, Кипра, Ирана и Катара  - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Чувар реда“ - потврда односа Србије и Русије /видео, фото/
Руска војна полиција на вежбама у Приморском крају - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
РУСИЈА
Брзина, снага, издржљивост: Последње припреме руске војне полиције пред такмичење у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала