- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка и Украјина потписале споразум о војној сарадњи: Један од циљева – отпор „руској агресији“

© Flickr / U.S. Army EuropeЗаставе САД и Украјине
Заставе САД  и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
Пратите нас
Америка и Украјина потписале су споразум којим ће бити проширена сарадња у погледу Црног мора, сајбер-безбедности и размени обавештајних података.
Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је на састанку у Вашингтону са украјинским лидером Владимиром Зеленским да тај документ садржи сарадњу у производњи оружја.
Према његовим речима, „оквиран споразум“ омогућиће „ширење сарадње и промовисање заједничких приоритета“.
Како се наводи, међу тим приоритетима је супротстављање „руској агресији“, „спровођење војних реформи и реформи у сфери одбрамбене индустрије, које подржавају жељу Украјине за придруживањем НАТО-у, продубљивање сарадње у областима попут безбедности на Црном мору, сајбер-безбедности и размене обавештајних података“.
Шеф Пентагона је рекао да нови пакет америчке војне помоћи Украјини садржи противтенковске ракетне системе „Џавелин“.
„Као што знате, председник САД Џозеф Бајден одобрио је нови пакет војне помоћи у вредности 60 милиона долара, који садржи системе 'Џавелин'' и друго“, рекао је Остин на састанку са Зеленским.
Истовремено, он каже да Америка подржава жељу Украјине за уласком у НАТО, као и да ће војни ресори двеју земаља потписати споразум о подршци реформи потребних за чланство у Алијанси.
Према његовим речима, неки од циљева споразума биће подршка Украјине и „обуздавање руске агресије“.
С тим у вези, Остин је истакао да ће Вашингтон наставити да буде уз Кијев у пружању отпора „руској агресији“, као и да Москва мора да престане да „подржава сукоб на југоистоку Украјини“. Позивамо Русију да обустави окупацију Крима, рекао је амерички министар одбране.

Зеленски: Нова етапа у одбрамбеној сарадњи

Са своје стране, украјински председник је споразум у одбрамбеној сфери потписан између САД и Украјине назвао новом етапом у сарадњи двеју земаља.

„За нас је веома важна америчка подршка територијалног интегритета Украјине, чланство у НАТО-у и заједничко супротстављању агресији Руске Федерације“, написао је он на свом Твитер налогу.

Зеленски би сутра требало да се састане са америчким колегом Џозефом Бајденом. Планирано је да кључна тема украјинско-америчких преговора у Вашингтону буде укључивање САД у мирно регулисање сукоба у Донбасу. Још једна важна тема двојице лидера биће „Северни ток 2“ и гаранцијама енергетске безбедности Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала