- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарска: Да ли ће бити именована нова прелазна влада?

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарски парламент
Бугарски парламент - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
Пратите нас
Бугарски социјалисти, којима је председник Румен Радев наложио да формирају редовну владу, губе могуће присталице у скупштини: странка Демократска Бугарска саопштила је да неће доћи на консултације са Бугарском социјалистичком партијом (БСП).
Према речима лидера Демократске Бугарске Христа Иванова, он не види смисао таквог састанка, истакавши да су консултације организоване у циљу унапређења лидерке социјалиста Корнелије Нинове уочи поновљених парламентарних избора.
„То је бесадржајан састанак. С обзиром на то да је мандат који је додељен Бугарској социјалистичкој партији осуђен на пропаст и с обзиром на то да нема парламентарне већине, то се претвара у предизборну рекламу госпође Нинове“, рекао је Иванов за Бугарски национални радио.
Нинова је, са своје стране, одговорила Иванову, рекавши да он не тежи формирању редовне владе.
„Демократска Бугарска не жели да се формира редовна влада, они желе да се распишу поновљени избори… Они не желе да ми почнемо да мењамо тај модел управљања коме се противи на хиљаде становника земље“, изјавила је Нинова.
Истовремено је премијер прелазне владе Стефан Јанев изразио спремност да буде на челу и следеће прелазне владе која ће бити формирана уколико Бугарска социјалистичка партија не успе да формира редовну владу. Вероватноћа таквог исхода је велика, јер су две највеће странке одбиле да подрже БСП.
Подсетимо, прелазну владу у Бугарској именује председник, а актуелна прелазна влада у Бугарској формирана је након што парламент није успео да формира редовну владу након парламентарних избора у априлу.
„То ће бити одлука председника. Он одређује састав прелазне владе. Ако буде потребно, могу наставити да вршим функцију премијера прелазне владе“, рекао је Јанев.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
РЕГИОН
Бугарска: Трећи парламентарни избори на помолу?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала