- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почињу конкурси за замену столарије: Ко има право на 430 евра субвенција

CC0 / пиксабеј / Прозор
Прозор - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Конкурси за субвенције за замену столарије, котлова за грејање и изолацију почињу неће у свим градовима бити истовремено објављени. У неким градовима већ се стартовало, а важно је да ће грађани имати 21 дан да се пријаве. Шта је потребно од докумената и ко има право на те субвенције?
Локалне самоуправе у јулу су на конкурсу одабрале најповољније понуде фирми које ће са грађанима радити на пословима енергетске санације. У току је припрема огласа за пријаву грђана за субвенције, а моћи ће да конкуришу само они чији су објекти легализовани или су бар започели тај процес, преноси Блиц.
"Препорука Министарства је да и објекти који су у процесу озакоњења, као и објекти који имају грађевинску дозволу добијену из процеса легализације и озакоњења, могу да конкуришу на овом нашем првом јавном позиву", навео је помоћник министарке рударства и енергетике Милан Мацура.
Према ранијој рачуници за просечан стан од 50 квадрата столарија би коштала око 860 евра, а држава би субвенционисала 430.
Пријава има шест ставки. Прва је попуњавање формулара који се добија у локалној самоуправи, биће доступан и на њиховом сајту и сајту Министарства енергетике, у њему ће се прецизирати и субвенција коју желе да добију – за столарију, котао или изолацију.
Други папир који се прилаже су копије личне карте свих чланова домаћинства, затим копија решења о порезу, копија решења о легализацији и грађевинској дозволи или потврда да је објекат у процесу озакоњења, као и копија последњег рачуна за струју.
"Копија последњег рачуна за електричну енергију на основу кога ћемо утврђивати да неко живи на тој адреси, јер нам није циљ да подстичемо породичне викендице већ заиста стамбене јединице у којима грађанство живи и троши своју енергију. И последњи, шести, корак је и најважнији – предрачун или фактура, како је ко назива, од извођача радова који ће изводи радове на енергетској санацији", прецизира Мацура.
За оне који живе у зградама процедура за замену столарије је иста, али ако замењују котлове или траже изолацију зграде потребна су још два папира –потврда о регистрацији скупштине станара и сагласност стамбене заједнице.
Интересовање грађана је велико и подржавају замену столарије и старих котлова који загађују животну средину.
Грађани плаћају половину вредности радова, и то авансно изабраном извођачу, а држава и локална самоуправа остатак новца уплаћују после провере завршеног посла.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала