Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Русија: Америка покушава да пребаци одговорност за неуспех у Авганистану

© AP Photo / Reza ShirmohammadiТалибани, Авганистан
Талибани, Авганистан - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
Пратите нас
Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да су Сједињене Америчке Државе и њихови савезници покушали да пребаце одговорност за неуспех 20. годишњег присуства у Авганистану на покрет „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији).
Након што је Савет безбедности УН усвојио резолуцију Велике Британије, Француске и САД у којој се „Талибан“ позива да испуни своје обавезе да осигура слободан и безбедан одлазак Авганистанаца и странаца из Авганистана, Небензја је рекао да бројне забринутости Русије нису узете у обзир у тексту резолуције. За резолуцију је гласало 13 држава, Русија и Кина су биле уздржане.

„Јасни су нам разлози који су навели ауторе да покушају да искористе ауторитет Савета безбедности за усвајање резолуције у таквом облику и за тако кратко време. Да смо имали више времена, можда би резултати гласања били другачији. Истовремено, у томе видимо покушаје да се пребаци одговорност за неуспех 20. годишњег присуства САД и њихових савезника у Авганистану на покрет талибана, као и на земље региона које ће морати да се носе са последицама те дуготрајне кампање“, рекао је Небензја.

Како је истакао, Русија је предлагала да се у резолуцију Савета безбедности укључи тачка о негативном утицају масовне евакуације стручњака за економију и замрзавања финансијских актива на ситуацију у земљи. Аутори резолуције такође нису узели у обзир предлог Русије да се у документу осуди активност ДАЕШ-а и Исламског покрета источног Туркестана (организација забрањена у Русији).
Небензја је поручио да се Русија доследно залаже за миран, безбедан и стабилан Авганистан са чије територије неће претити опасности од тероризма и трговине дрогом, истакавши да ће Русија наставити да помаже Авганистанцима у постизању тог циља.
Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Талибани су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. Једина покрајина која није под њиховом контролом је Панџшер североисточно од Кабула.
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
РУСИЈА
Небензја: Русија се уздржала од гласања за резолуцију о Авганистану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала