Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Русија о резолуцији о Авганистану: Били смо принуђени да се уздржимо од гласања

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
Пратите нас
Већина предлога и апела руске стране била је игнорисана у резолуцији Савета безбедности УН о Авганистану која је јуче усвојена, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Како каже, Москва је била принуђена да се уздржи од гласања.

„Аутори резолуције одлучно су одбили да укључе у параграф посвећен борби против тероризма помињање ДАЕШ-а (терористичка организација забрањена у Русији) и 'Исламски покрет Источног Туркменистана', који представљају озбиљну претњу безбедности у региону“, наводи се у саопштењу.

У тексту су такође изостављене тезе чији је циљ да се укаже да евакуација квалификованих кадрова из Авганистана не сме да се негативно одрази на социјално-економски положај земље и њену способност постизања циљева стабилног развоја, као и теза о погубном утицају замрзавања финансијских средстава по економску и хуманитарну ситуацију у Авганистану, објаснила је портпаролка.
Према њеним речима, Москва рачуна на то да ће западни партнери у СБ УН пажљивије узимати у обзир забринутости Русије и Кине у вези са ситуацијом у Авганистану.
С тим у вези, Захарова је додала да Русија и Кина нису могле да подрже резолуцију о Авганистану коју су припремиле САД, Велика Британија и Француска. Како каже, биле су принуђене да буду уздржане.

„Поново нас је разочарала пракса западних партнера да створе вештачки цајтнот приликом усаглашавања докумената Савета“, истакла је она.

Према наводима руског МИП-а, „постоје сви разлози за веровање да су Вашингтон, Лондон и Париз успели да раде на тексту у уском формату подносећи га Савету на разматрање тек у последњем тренутку“.
„О томе може да се суди према цурењу информација медијима о иницијативи 'тројке' чак и пре него што је руска страна примила било какве сигнале од њених аутора“, додала је.
Полазимо од тога да је очување јединства Савета безбедности у погледу проблема решавања ситуације у Авганистану приоритет у овој најважнијој фази за земљу и цео регион, закључила је Захарова.
Савет безбедности УН усвојио је у понедељак резолуцију Велике Британије, Француске и Сједињених Америчких Држава којом се покрет „Талибан“ позива да испуњава своје обавезе за осигуравање слободног и безбедног напуштања Авганистана за странце и Авганистанце. За резолуцију је гласало 13 држава. Русија и Кина су биле уздржане.

Ситуација у Авганистану

Прошлог четвртка је у две експлозије у близини аеродрома у Кабулу погинуло око 200 људи, укључујући америчке војнике, припаднике покрета „Талибан“ и цивиле. Одговорност за напад преузела је група ДАЕШ.
Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Талибани су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. Једина покрајина која није под њиховом контролом је Панџшер североисточно од Кабула.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала