- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зашто Варшава не би имала шансе у рату против Москве: У Пољској објаснили у чему је „квака“

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуска војска
Руска војска - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
Пратите нас
Пољски политичари и медији представљају националну војску као регионалног лидера способног да пружи отпор Русији у случају могућег оружаног сукоба, али те изјаве немају везе са стварним стањем ствари, сматра новинар „Њузвик Пољска“ Мариуш Коваљчик.
Према његовим речима, војници који су не тако давно били на високим позицијама, сматрају да је мало вероватно да пољска војска сада има снаге да одбије хипотетички напад са Истока.
Недавна куповина 250 америчких тенкова „Абрамс“ неће променити ситуацију, јер је неопходно јачање и других елемената Оружаних снага, пише Коваљчик.

Поред тога, он је у разговору са бившим шефом пољског Генералштаба Мечиславом Гоцулом разјаснио да ће уз помоћ система „Искандер“ Русија моћи да заузме аеродром са ловцима Ф-16 за само два дана. С друге стране, система „Патриот“ које Пољска купује нема довољно ни да се заштити Варшава, додао је генерал.

Што се тиче вишецевног бацача ракета „Хајмарс“, пољска војска не располаже неопходном количином муниције за то оружје, стога би у случају сукоба муниције било довољно само за један дан, сматра бивши шеф Генералштаба.
Према речима Гоцуле, Пољској већ недостаје новца за одржавање купљене технике, а након набавке ловаца Ф-35 средстава ће бити још мање.
Постоји још једна компликација, јер је владајућа странка „Право и правда“ преузела потпуну контролу над одбрамбеним буџетом у Пољској, упозорава аутор.
„То је чиста политика. Пољско руководство одбило је стратешко управљање безбедношћу државе, стављајући акценат на безбедност сопствене партије и очување власти по сваку цену“, истакао је он.
Коваљчик је у чланку навео речи Гоцуле о томе да односи са САД у последње време постају све натегнутији, чему доприносе антидемократска расположења пољских власти.
Стога је велика вероватноћа да ће прекоокеанске колеге једноставно одбити да помажу земљи која се претвара у ауторитарну, закључио је аутор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала