Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ненад Поповић: На јесен стиже још милион и по доза „Спутњика В“ са Торлака

© Sputnik / Лола Ђорђевић Производња вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“
 Производња вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“  - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Институт Гамалеја синоћ је одобрио за употребу 550.000 вакцина Спутњик Ве произведених у Институту Торлак до 13. августа. Руска вакцина требало би да се нађе у употреби за неколико дана у свим центрима за вакцинацију у Србији, а на јесен би требало да произведемо још око милион и по вакцина, рекао је за Спутњик министар без портфеља Ненад Поповић.
Ради се о укупно 550.000 прве и друге дозе, односно компоненте руске вакцине. У Институт „Гамалеја“ је пре 18 дана на контролу послато 960 бочица. Проверено је 18 параметара, по највишим светским стандардима. Из „Гамалеје“ су саопштили да су резултати испитивања одлични.
„Спутњик Ве“ из Торлака одобрен за употребу
Поповић истиче да је Србија прва земља у Европи после Русије која је произвела вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и добила одобрење за њену употребу, због чега је, како је рекао, сигурно годину дана испред осталих земаља Старог континента које намеравају да производе руску вакцину.
„То је историјски тренутак за Институт ‘Торлак’, за Србију. Наши грађани од данас ће моћи да се вакцинишу вакцином на којој пише ‘Мејд ин Србија’ (прим. прев. Made in Serbia). Србија је овим доказала да има и кадровски и технолошки потенцијал и капацитет да производи вакцину против корона вируса, а, како су рекли сви светски стручњаци, с короном ћемо да живимо још дуго, вероватно као и са грипом. Бити данас први у Европи који имамо вероватно најефикаснију вакцину на свету ‘Спутњик Ве’ је велика ствар за целу земљу“, напомиње Поповић.
Поповић је захвалио Русији на помоћи у обнављању суверенитета Србије у производњи вакцина и рекао да су за покретање производње највише заслужни председници Русије и Србије Владимир Путин и Александар Вучић.
„У току септембра и октобра очекујемо нове количине супстанце од наших руских партнера и производњу још око милион и по вакцина. Тиме ћемо се веома приближити нашем плану, који смо направили с руским партнерима, да до краја ове године у Србији, у ‘Торлаку’, произведемо четири милиона вакцина“, открива Поповић.
„Спутњик лајт“ изванредан за трећу дозу
Поповић је предочио и да је у претходне две недеље имао неколико дугачких састанака с директором Института „Гамалеја“ Александром Гинзбургом, који му је рекао да је прва доза, односно компонента руске вакцине, која се региструје као „Спутњик лајт“, изванредна као трећа доза вакцине и да може да се укрсти с било којом раније примљеном вакцином.
„Имају изванредне резултате клиничких испитивања ‘Спутњик лајта’, који се даје као трећа вакцина после било које друге вакцине која је примљена као прва и друга доза. И после ‘Спутњика Ве’, ’Синофарма’, ’Фајзера’ или ’Астра Зенеке’, ‘Сутњик Ве’ може да се даје као трећа вакцина и показује изванредне резултате“, истиче Поповић.
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
РУСИЈА
Руски лекари објашњавају: Да ли је након вакцине против короне потребна и вакцина против грипа
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
СВЕТ
Повучено 1,63 милиона доза вакцина „Модерна“
Израда брзих тестова за вирус корона у лабораторији Сколково у Москви - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
РУСИЈА
Русија: Завршена претклиничка испитивања још једне вакцине против короне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала