На прагу открића највеће мистерије Сунчевог система: Где се налази тајновита девета планета /видео/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/nagualdesign; Tom Ruen/Cropped photo / Могући изглед девете планете Сунчевог система
Могући изглед девете планете Сунчевог система - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
У Сунчевом систему има осам познатих планета, откако је Плутон изгубио тај статус, али научници имају доказе да постоји још једна, девета планета. Та планета до сада није откривена, али научници су сада на прагу решења највеће мистерије нашег Сунчевог система, где се налази девета планета.
Девета планета требало би да на спољном ободу Сунчевог система, али астрономи нису успели да је лоцирају и открију, иако имају научне доказе да постоји, захваљујући њеном гравитационом утицају.
Када нешто гравитацијски утиче на планету, астрономи могу лако да израчунају где се налази. Тако је откривен Нептун, када су Џон Кауч Адамс и Урбан Леверије одвојено приметили да непозната планета утиче на Уран.
У случају девете планете не постоји гравитациони ефекат на неку другу планету. Оно што је приметно, међутим, је груписање малих ледених небеских тела у спољњем појасу Сунчевог система, познатом као Кајперов појас.
Уколико не би било планете иза Кајперовог појаса, та небеска тела би била насумично оријентисана унутар орбиталне равни Сунчевог система. Међутим, уместо тога, ти објекти су груписани у истом правцу. Иако је могуће да се ради о случајном груписању, то је мало вероватно.
Научници су у новом истраживању на основу статистичких података о груписању небеских тела у Кајперовом појасу утврдили да је оно под утицајем неидентификоване планете у спољњем делу Сунчевог система. Према њиховој рачуници, та планета је велика као пет Земаља и 10 пута је удаљенија од Сунца него Нептун.
Научници кажу да су досадашња посматрања искључила неке од могућих локација за девету планету, па би сужавањем опција она могла да буде откривена у блиској будућности захваљујући опсерваторији Вера Рубин.
Многи астрономи, пак, тврде да девета планета уопште не постоји, али нова студија указује да тај спор неће још дуго постојати, јер ће планета бити откривена, или ће њено постојање бити искључено, пише „Јунивер тудеј“.
Марс планета, НАСА - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2016
И Срби у потрази за деветом планетом
Хипотетичка Планета Девет - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2016
Мистериозна девета планета можда „помера“ Сунчев систем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала