Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опроштајна посета Ангеле Меркел Србији: Хоће ли главна тема бити - Косово

© AP Photo / Michele TantussiНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Немачку канцеларку Ангелу Меркел пре свега интересује Косово и уколико дође до њене посете Србији верујем да би то могла бити једна од главних тема, јер је она имала осећај да би то могла да убележи као неки свој спољнополитички успех, а од тога очигледно нема ништа, каже дугогодишњи дописник из Берлина Мирослав Стојановић.
Посету Ангеле Меркел најавио је председник Србије Александар Вучић, а према речима саговорника Спутњика, њен долазак свакако би био значајан.

Притисак на Србију

„Тешко је рећи које би се теме могле наћи на агенди те посете, али је јасно да Србију интересује како канцеларка замишља будући Балкан у контексту европске интеграције. Са друге стране, по мом дубоком осећају, за Меркелову је важно Косово, јер је она иницирала преговоре између Београда и Приштине и одредила неку врсту смерница куда би тај дијалог требало да крене, с тим да коначан циљ по њој мора бити признавање независности Косова. Званични Берлин остаје и даље при томе, а она је поготово у томе веома резолутна. Међутим, преговори нису ишли нити темпом, нити током који је она желела и очекивала“, напомиње Стојановић.
Доста ствари се ту испречило, а немачка канцеларка је, како каже, била незадовољна и учинком Брисела, односно Федерике Могерини, за коју је званични Берлин процењивао да нема формат за тако озбиљне преговоре.
„Меркелову је нарочито иритирало то што је Могеринијева, у једном часу када је у питању била евентуална подела Косова и неке друге опције, изјавила да је „сваки договор добар договор”. То је дочекано као нека врста удара на немачко стратешко опредељење да није сваки договор добар договор и да је једини добар договор онај који води ка независности Косова. Чињеницу да веома реско остају при том ставу Немци образлажу тиме да би било какво померање граница представљало отварање Пандорине кутије на Балкану, да би то изазвало веома оштре, чак и оружане сукобе и да би можда чак угрозило и егзистенцију Европске уније. Тако да су они остали при томе и у оном часу када се у тај такозвани „Косовски бој“ умешао Вашингтон у време Доналда Трампа, када је робусном дипломатијом Ричарда Гренела Немачка била на неки начин изненађена и искључена из те директне комуникације“, напомиње Стојановић.
Вашингтон је тада, подсећа наш саговорник, практично преузео штафету и веома робусно инсистирао на уклањању оних фамозних санкција везаних за размену роба између Србије и Косова.

„Немачка и сама Европска унија су биле, на неки начин, беспомоћне да то учине или нису заиста желели да изврше неки већи притисак на Приштину, па је дошло до варничења на релацији између Берлина, Брисела и Вашингтона. Дакле, Косово јесте тема која Ангелу Меркел посебно и лично интригира, па верујем да ће је превасходно интересовати како да се даље интезивирају ти разговори између Београда и Приштине. Фаворит Меркелове у тим преговорима јесте био Мирослав Лајчак, који је и изабран као неко ко добро познаје овај предео и односе на Балкану и има велико искуство. Такође, иако је Приштина у почетку према њему показивала зазорљивост јер долази из земље која не признаје Косово, они су се смирили када су схватили да иза Лајчака заправо стоји Берлин“, објашњава Стојановић.

Долазак пре избора имаће посебну политичку тежину

Како каже, иако се припреме очигледно праве и са једне и са друге стране, неизвесно је да ли ће до посете Меркелове заиста доћи пре избора.
„Ја верујем да хоће, а ситуација се може искомпликовати само око короне која је и у Немачкој и овде у замаху, док сама кампања за парламентарне изборе Меркелову много не обавезује и нема много великих скупова на којима би она била обавезна да се појави. Она се недавно појавила на једном скупу у Берлину да, више симболично, подржи Армина Лашета чије акције доста лоше стоје, као уосталом и акције њене странке, односно конзервативаца који су први пут после дуго времена пали испод 30 одсто подршке бирача. То је за њих алармантно јер се дрма канцеларски трон, а све постизборне комбинације су сада могуће и у оптицају, па верујем да ће процес стварања нове владајуће коалиције у Немачкој доста тешко ићи и може бити веома дуг“, објашњава Стојановић.
Ако до посете канцеларке Меркел дође пре немачких парламентарних избора, закључује Стојановић за Спутњик, она би имала посебну политичку тежину.
„Уколико до ње дође после избора та политичка тежина је нешто мања, јер иако Меркеловој не престаје мандат 26. септембра то је, практично, нека врста техничке Владе када се не повлаче никакви озбиљнији потези, нити се може вршити неки озбиљнији притисак на било коју од земаља које она буде посетила. Ипак, њен евентуални долазак у Београд и након избора био би свакако значајан, јер Ангела Меркел има неспоран политички капитал који неће тако брзо избледети.“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала