Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Америка и талибани удруженим снагама против ДАЕШ-а?

© AFP 2023 / Saul Loeb Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Покрет „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) контролише ситуацију у земљи у вези с претњом коју представља ДАЕШ, изјавио је портпарол покрета Мухамед Наим. У исто време, начелник здруженог генералштаба америчке војске генерал Марк Мили каже да САД не искључују могућност сарадње са талибанима у борби против те групе.
„Ситуација се побољшава и видите то и сами. Контролишемо ситуацију са ДАЕШ-ом (терористичка организација забрањена у Русији)“, рекао је Наим за Спутњик.
Истовремено, на питање током брифинга да ли Пентагон допушта могућност координације са талибанима у будућности у борби против ДАЕШ-а, Мили је одговорио да је тако нешто могуће.

„Не знамо каква је будућност талибана, али из сопственог искуства могу да кажем да је то била немилосрдна група у прошлости, а хоће ли се променити, видећемо. Што се тиче наше сарадње с њима - у рату радите оно што морате а не оно што бисте хтели да би се смањио ризик за војску и читаву мисију“, рекао је Мили.

Према речима шефа Пентагона Лојда Остина, САД су током мисије евакуације ступиле у сарадњу са талибанима у малом спектру питања.
„Рекао бих да сам веома поносан на оно што је наша војска до сада урадила, али тешко је предвидети шта ће се догодити са талибанима у будућности“, додао је.
Такође је рекао да је сада немогуће покушати „предвидети“ развој ситуације и могућност сарадње Вашингтона са талибанима, али је нагласио да ће се Пентагон фокусирати на борбу против терориста ДАЕШ-а.
Подсетимо, Пентагон је саопштио раније да је завршио повлачење снага из Авганистана и да је завршена двадесетогодишња мисија. Покрет „Талибан“ преузео је потпуну контролу над аеродромом у Кабулу, одакле су евакуисани странци и савезници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала