- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Прилив миграната: Бугарска граница за сад без заштите војске, проблем финансије

© Фото : VIARA YOVEVAОграда на бугарско-турској граници у близини бугарског Малког Тарнова.
Ограда на бугарско-турској граници у близини бугарског Малког Тарнова. - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Оружане снаге Бугарске спремне су да обезбеде нешто више од хиљаду војника за чување бугарско-турске границе у случају већег прилива миграната из Авганистана и других земаља, изјавио је министар одбране Георги Панајотов. Међутим, бугарски премијер Стефан Јанев и министар полиције Бојко Рашков оценили су да за сада нема потребе за таквим кораком.
Како каже, војска би радила на ротационој основи и на граници би било по 350 људи две недеље.
Међутим, на основу његових речи јасно је да војни ресор нема средстава за пружање такве заштите. Он је рекао да је Министарство о томе обавестило парламентарну комисију за одбрану.
„Потребна средства за учешће у просеку 600 војника месечно и коришћење неопходне технике за јачање заштите државне границе до краја године износе 9.606 милиона лева (4,926 милиона евра). Министарство одбране нема таква средства”, објаснио је Панајотов током седнице парламента.
С тим у вези, премијер Стефан Јанев је, одговарајући на речи министра одбране, рекао да у овом тренутку учешће војске у заштити границе није потребно.
„Будући да ће и активности Министарства унутрашњих послова и активности Министарства одбране, уколико буде потребно, захтевати додатно финансирање, одговарајући прорачуни су већ достављени Комисији за питања одбране и Комисији за унутрашњи ред и безбедност. За сада ситуација не захтева учешће оружаних снага у чувању границе. Таква одлука није донета. Биће усвојена када ситуација буде то захтевала“, рекао је премијер.
О ситуацији са мигрантима говорио је и министар полиције Бојко Рашков. Он је скренуо пажњу на чињеницу да, заједно са Авганистанцима, границу прелазе и многи Сиријци.
Како каже, за сада сада ситуацију контролише Погранична полиција која је одговорна за заштиту граница. Он се сложио да војна помоћ још увек није потребна.
Министар је прошле недеље изјавио да су центри за привремени смештај миграната у Бугарској тренутно попуњени 75,6 одсто и да тамо има око хиљаду људи.
Крајем августа, Министарство унутрашњих послова Бугарске објавило је статистику за јул према којој је тог месеца у земљи приведено 1.395 држављана трећих земаља, од чега 865 из Авганистана, 360 из Сирије, 93 из Ирака, као и да је приведен мали број грађана из Ирана, Марока и Турске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала