- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дијетолог о идеалном доручку: Јаја су допинг за мозак

CC0 / Pixabay / Састојци за пецива
Састојци за пецива - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Почетак септембра је период када се студенти и деца школског узраста враћају у клупе и одмори се завршавају. Какав доручак је најбоље припремити у овом периоду године за квалитетан почетак дана открива за Спутњик руски дијетолог и кандидаткиња медицинских наука Елена Соломатина.
Прве недеље после дугог одмора су најтеже за организам коме је потребна помоћ, уверена је лекарка. Према њеним речима, како би нервни систем имао квалитетан радни ритам он се може стимулисати правилним доручком.

„За доручак је потребно уносити Б витамине, који се налазе у ражаном хлебу и кашама од целог зрна пшенице. Ови витамини су допинг за нервни систем, јер се без њих не могу покренути метаболички процеси“, појаснила је дијетолог.

Соломатина је навела да су јела, која садрже Б витамине, погодна за доручак и одраслих и деце.
Поред тога, важно је да се ујутро користе производи који ће помоћи мозгу да се „пробуди“ и стимулисати његове когнитивне функције.
„Пре свега, потребно је јести јаја, посебно жуманце. Реч је о томе да жуманце садржи холин, који је претходник ацетилхолина. Ацетилхолин омогућава проток сигнала међу неуронима. Односно, он је одговаран за паузу у периоду када смо нешто помислили и изговорили и помаже да се пронађе потребна реч и одређена дефиниција“, објаснила је дијетолог и закључила да су јаја за доручак право решење.
Производи који садрже витамин Б2 - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
РУСИЈА
Руски лекар упозорава: Опасно искључити глутен и месо из исхране деце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала