Шмит није Педи: Ко покуша да смени Додика чуће јединствен одговор – Српска је самостална држава

© AP Photo / Amel EmricПредседништво БиХ Милорад Додик Жељко Комшић Шефик Џаферовић
Председништво БиХ Милорад Додик Жељко Комшић Шефик Џаферовић - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Кристијан Шмит није високи представник у Босни и Херцеговини, он је грађанин, јер га није именовао СБ УН. Он нема могућности да доноси одлуке. Ко год би желео да смењује Милорада Додика морао би да зна да би у том случају милион и по грађана Републике Српске једним гласом проговорило о својој жељи, а то је да живе у самосталној држави.
Ово је одговор Радована Ковачевића, саветника српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, на предлог бошњачког члана Шефика Џаферовића непризнатом високом представнику Кристијану Шмиту да смени Додика јер није гласао за одређене предлоге трочланог председништва.

Смена Додика би водила ка самосталној РС

Саветник Ковачевић и професор међународног права Милош Шолаја сагласни су да је предлог Џаферовића показатељ правих жеља Бошњака, и надају се да Шмит неће бити неко ко испуњава жеље Бошњака.
„Разлика између Шмита и некадашњег високог представника Педија Ешдауна који је сменио на десетине функционера РС у томе је што је Ешдаун имао мандат СБ УН, а Шмит то нема“, напомиње Ковачевић.
Како он каже, изјава Џаферовића је смешна и додатно разоткрива политички менталитет Бошњака, који константо очекују да странци испуњавају њихове политичке жеље.
Шефик Џаферовић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
РЕГИОН
Џаферовић тражи да Шмит покрене смену Додика
„Додик није ништа спорно урадио, гласао је како је гласао, исто као што и друга два члана председништва у неким случајевима гласају. Називати то злоупотребом је безобразно јер нико осим грађана РС нема право да Додику одређује како ће гласати у Председништву БиХ,“ објашњава Ковачевић.

Шмит грађанин, Ешдауна је поставио СБ УН

Проблеме у БиХ није изазвао ни Додик ни РС већ Валентин Инцко, последњи високи представник БиХ, Ковачевић, који је себи дао за право да намеће законе на шта није имао права.
„Политички пожар у БиХ изазвали су Инцко и део међународне заједнице. Они могу и да га угасе. Исто тако, Џаферовић и хрватски члан Председништва Жељко Комшић, ако желе, могу да учествују у разрешењу кризе тако што ће да се заложе за укидање наметнутог Закона о негирању геноцида,“ додаје саговорник Спутњика.
Када би се то решило, закључује Ковачевић, БиХ би могла да настави да функционише, па да се бавимо неким другим питањима и темама.

Средство за реализацију циљева Бошњака

Професор међународног и упоредног права из Бањалуке Милош Шолаја подсећа да Канцеларија високог представника у БиХ већ 20 година трпи критике да није демократски постављена.
„Ако би се сада десило да покушају да смене Додика, то не би само значило да слушају искључиво Бошњаке, већ и да су пристрасни и да су постали средство за реализацију циљева Бакира Изетбеговића и СДА. Не верујем да ће Шмит да уради тако нешто,“ каже Шолаја.
Овде је битно, каже он, да се успостави модел како да се у БиХ нађе баланс, а не како да се даље разбија РС, јер ако би дошло до смене Додика то би била катастрофа и заиста крај БиХ.
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
СРБИЈА
Вучић: Био би опасан преседан, Србија на то неће пристати
Подсећања ради, Педи Ешдаун је био на месту високог представника у БиХ од 2002. до 2006. године. Само у једом дану Ешдаун је сменио 59 јавних и партијских функционера СДС-а, уз клаузулу да се могу вратити на функције након што буде ухапшен Радован Караџић. Укупно смењених српских званичника за његовог мандата је било 90.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала