- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о блокади Придњесторовља: Борба против сопственог народа постаје заштитни знак Кијева

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Чињеница да Украјина одбија да пусти аутомобиле Украјинаца са придњестровским таблицама на своју територију је скандалозна и погађа интересе свих становника региона, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова. Како каже, борба против сопственог народа постаје заштитни знак Кијева.
„Украјина је од 1. септембра 2021. године затворила приступ територији земље за придњестровска возила без такозваних неутралних таблица, чији је стварни број, иначе, сада вишеструко мањи од потреба 120.000 власника аутомобила на левој обали Дњестра. Тај скандалозни потез Кијева погађа интересе свих становника региона, укључујући десетине хиљада украјинских грађана“, сматра дипломата.
С тим у вези, Захарова је оценила да ће се украјинска блокада Придњесторовља „најнегативније одразити на процес регулисања сукоба на Дњестру и да ће анулирати све напоре да се обнови његова позитивна динамика“.
Према речима портпаролке, „Украјина се на тај начин потпуно дискредитује као гарант и посредник у раду 'Сталне седнице о политичким питањима у оквиру преговарачког процеса о Придњестровљу (формат 'пет плус два')“.
„Изгледа да борба против сопственог становништва и украјинских грађана који живе на оближњим територијама постаје 'заштитни знак' политике актуелног руководства Украјине, често супротно њеним интересима, извршавајући упутства страних покровитеља. Након нехумане блокаде водоснабдевања Крима и социјално-економске изолације Донбаса, украјински политичари почели су да гуше становнике Придњестровља“, наводи се у документу.
Она је такође позвала званични Кијев да се стриктно придржава својих међународних обавеза у области људских права и слобода, а међународне структуре, посебно Европску унију, да дају адекватну оцену понашања „својих украјинских штићеника“.
Украјина је раније организовала саобраћајну блокаду Придњестровља – наиме, Кијев од 1. септембра забрањује улазак и транзит аутомобила са таблицама непризнате републике.
Подсетимо, Молдавија је први пут забранила да возила са таблицама из Придњестровља прелазе границу са Украјином почетком 2020. године. Као одговор на то, власти Придњестровља су обећале да ће забранити да аутомобили са молдавским таблицама прелазе придњестровски део молдавско-украјинске границе. Након тога је Молдавија укинула забрану.
Придњестровље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспешног покушаја молдавских власти да насилно реше проблем 1992. године, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала