Алмодовар: Док не отплатимо дуг жртвама терора, не можемо да затворимо поглавље из блиске историје

© REUTERS / YARA NARDIПедро Алмодовар
Педро Алмодовар - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Верујем да у Шпанији, 85 година после грађанског рата, све док не отплатимо дуг жртвама терора, нећемо моћи да затворимо поглавље из наше новије историје, рекао је Педро Алмодовар после премијере филма „Паралелне мајке“ на отварању фестивала у Венецији.
Шпански редитељ Педро Алмодовар у последњем остварењу „Паралелне мајке“ који је синоћ отворио 78. филмски фестивал у Венецији направио је кинематографски омаж десетинама хиљада људи који су нестали током грађанског рата и Франкове диктатуре у Шпанији.
Филм у којем Пенелопе Круз тумачи лике једне од две жене које су се истог дана породиле у мадридској болници, говори о мајчинству и важности породичних односа, али је такође и прича о болном поглављу из шпанске историје.
После скоро 50 година од смрти генерала Франциска Франка и ауторитарне владавине која је уследила, више од сто хиљада жртава погубљења по кратком поступку, током грађанског рата 1936-39. године, остало је закопано у неозначеним масовним гробницама разбацаним широм Шпаније.
Већина су били републиканци или симпатизери левице које су убиле фашистичке снаге, а њихови рођаци који су за њих тражили достојанствени погреб, добијали су обично малу помоћ од шпанских власти како би пронашли и ископали њихове остатке.
„Желео сам ову тему да учиним видљивом. Не можемо да жмуримо пред оним што се догодило“, рекао је Алмодовар на отварању 78. Мостре.
Према његовим речима, Шпанија се и даље нерадо суочава са својом проблематичном прошлошћу и поделама, упркос неким корацима које је влада последњих година предузела да финансира лоцирање масовних гробница и идентификацију мртвих.
Филмски фестивал у Венецији - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Венеција чека принцезу Дајану: Филм о браку и разводу принцезе од Велса фаворит за Златног лава
У филму „Паралелне мајке“ Пенелопе Круз глуми Џенис, слободну жену у четрдесетим годинама која неочекивано затрудни - баш попут тинејџерке Ане, коју сретне у болници на дан кад треба да се породи. Њихови животи постају све више испреплетени када мушкарац са којим је Џенис имала аферу тражи тест очинства, а она такође тражи подршку како би ексхумирала тело свог прадеде, којег су убиле Франкове снаге.
Пенелопе Круз, једна од миљеница Педра Алмодовара, каже да је одлучила да постане глумица након што је са 16 година погледала један од његових филмова.
Упркос томе што је Џенис најсложенији лик који је до сада тумачила, шпанска филмска звезда каже да се осећала привилегованом да поново ради са редитељем који јој је помогао да се оствари као глумица, преноси Ројтерс.
„Осећам се као најсрећнија девојка на свету, јер и даље, после толико година и пројеката, могу да радим са редитељем као што је Алмодовар“, истакла је она.
© REUTERS / YARA NARDIПедро Алмодовар и Пенелопе Круз на отварању 78. издања филмског фестивала у Венецији
Педро Алмодовар и Пенелопе Круз на отварању 78. издања филмског фестивала у Венецији - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Педро Алмодовар и Пенелопе Круз на отварању 78. издања филмског фестивала у Венецији
На церемонији отварања почасни Златни лав је уручен италијанском редитељу Роберту Бенињију, незаборавном аутору филма „Живот је леп“. Награду му је уручила новозеландска редитељка Џејн Кампион.
После прошлогодишње Мостре која је одржана у суженом издању, 78. издање филмског фестивала у Венецији биће обележено повратком великих имена филма на Лидо, са више од 59 представљених земаља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала