Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амерички генерал: „Америка треба да уради све да Србија уђе у НАТО“

© Фото : Wikipedia/US Army/Public domainГенерал Мајкл Барберо
Генерал Мајкл Барберо - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Амерички генерал потпуковник у пензији Мајкл Д. Барберо рекао је да би САД и НАТО требало да ураде све да Србија уђе у Алијансу.
„Верујем да би Америка и НАТО требало да учине све што је могуће да олакшају улазак Србије у НАТО. Између НАТО и Србије постоји много заједничких интереса, па САД и НАТО треба да наставе овај дијалог са Србијом. Надајмо се да ће се кроз овај процес однос између Србије и Косова нормализовати“, казао је Барберо у интервјуу за „Косово онлајн“.
Он је, такође, прокоментарисао и повлачење америчке војске из Авганистана.
„Два питања су лоше решена када је у питању Авганистан: одлука председника Џоа Бајдена да оконча америчку мисију у Авганистану до 1. септембра, и катастрофалан начин на који смо напустили Авганистан. Прво, препорука председнику је била да задржи 2.500 америчких војника у Авганистану за подршку авганистанским снагама. Да се овај план следио, ових 2.500 војника наставила би да подржавају авганистанске снаге и спречили би талибане да заузму земљу. Ове грешке су биле додатно погоршане лоше извршеним повлачењем. Резултати су били катастрофални: изгубили смо 13 храбрих војника, морнара и маринаца; напустили смо неколико стотина Американаца и напустили смо своје авганистанске савезнике до страшне судбине. Све се ово могло избећи“, истакао је овај генерал потпуковник у пензији.
Барберо, који је био на бројним командним функцијама у америчкој војсци, где је, између осталог командовао центром за обуку пешадије у Форт Бенингу и НАТО тренинг мисијом у Ираку, данас је на челу компаније за мермер која послује на Косову и Метохији. На питање да ли ће после Авганистана америчка војска напустити и Космет, Барберо одговара како верује да „америчко и НАТО улагање у будућност Косова треба да се настави“.
Вежба Платинасти вук 2021 код Бујановца у којој учествују војници из девет земаља и Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2021
Генерал Витале: Србија и НАТО сарађују јаче него што грађани виде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала