- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чешка: Примери бројних земаља показују – немогуће немати односе са Русијом

© Flickr / Sébastien AvenetЗастава Чешке
Застава Чешке - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Са Русијом је сада немогуће немати односе – ни балтичке земље, ни Пољска нису прекинуле контакте са Москвом иако су њихови односи одавно заоштренији од руско-чешких, изјавио је министар спољних послова Чешке Јакуб Кулганек.
У чланку објављеном на сајту чешког МИП-а дипломата пише да је то показао и самит председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена у јуну ове године и недавни преговори немачке канцеларке у Москви.
Према његовим речима, након инцидента са експлозијама у складишту муниције у чешком селу Врбјетице 2014. године односи Прага и Москве су на тачки замрзавања.
Међутим, он сматра да иако је немогуће немати односе са Руском Федерацијом, не треба их градити на основу претераних емоција.
Кулганек каже да се тренутно спроводи својеврсна ревизија руско-чешких односа, која утиче на бројна министарства. У чланку се такође наводи да ће „обнова односа са Русијом бити дуг процес“ и да много тога зависи и од друге стране.

Шта се десило на релацији Русија – Чешка

Праг је у априлу ове године саопштио да су руске обавештајне службе умешане у инцидент који се догодио у Врбјетицама. Чешка страна протерала је из земље 18 запослених у руској амбасади. Као одговор на то, Москва је 20 људи из чешке дипломатске мисије прогласила за персоне нон грата. У мају је Чешка заједно са Сједињеним Америчким Државама стављена на списак непријатељских држава.
У Русији су оптужбе Прага назване апсурдним, неоснованим и измишљеним, напомињући да је у питању део велике кампање Запада против Москве. Како су нагласили у Кремљу, недоказани напади Чешке нанели су екстремну штету односима двеју земаља.
Влада Русије утврдила је 14. маја списак непријатељских земаља на којем су се нашле Сједињене Америчке Државе и Чешка. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Москва неће дискриминативно стављати ниједну земљу на списак непријатељских, да је одлуци претходила дубока анализа, а списак би могао да се ревидира током времена. Шеф руске дипломатије рекао је да списак непријатељских земаља неће бити „мртав“ документ, већ ће се „ревидирати како се буду развијали односи Русије са одређеном државом у будућности“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала