- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Доказао ефикасност у рату: Како се модернизује руски „Тор“ – јединствен систем ПВО у свету

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаКолона ракетних комплекса и „Тор М2“ на Црвеном тргу у Москви, на паради поводом Дана победе над фашизмом
Колона ракетних комплекса и „Тор М2“ на Црвеном тргу у Москви, на паради поводом Дана победе над фашизмом - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Фабрика „Купол“ У Ижевску ради на модернизацији и побољшању свих тактичко-техничких карактеристика противавионског ракетног система „Тор“, а најновија модификација система наоружана је са 16 противавионских ракета. „Тор“ је једини систем те врсте у свету који може да гађа мете током марша, преноси телевизија „РТ“.
Систем је почео да се прави 1975. године, а уведен је у наоружање Совјетског Савеза 1986. године. Главни творац је био Научно-истраживачки електро-механички институт из Москве. Био је направљен за заштиту војних и инфраструктурних објеката на тактичком нивоу. Скоро одмах је почело да се ради на модернизацији пројекта. Следећа фаза развоја породице противавионских ракетних система било је возило нове генерације „Тор М2“ који се испоручује руској војсци од 2016. године.
Предвиђен је за уништавање авиона, хеликоптера, аеродинамичких дронова, навођених ракета и других елемената високо прецизног оружја које лети на средњим, малим и изузетно малим висинама. Систем је опремљен са 16 противавионских ракета вертикалног лансирања са дометом до 12 километара.
Главни конструктор бироа „Вимпел“ Виктор Јелецки указао је на високу ефикасност система „Тор М2“ приликом коришћења ракете 9М338К.
„Њен домет омогућава систему 'Тор М2' да покрива трупе у дужини од 20 километара. У том сектору обарамо све што се помера, укључујући мете малих димензија, мете које добро маневришу и брзе мете. Тамо где смо пре морали да распоредимо два борбена возила, сада је довољно једно“, рекао је Јелецки, истакавши да је „Тор М2“ једини систем ПВО у свету који може да гађа током марша.
Тај јединствени систем такође се производи у арктичкој верзији „Тор М2ДТ“ на шасији теренског тегљача гусеничара ДТ-30ПМ.
Комплекс Сосна - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Русија први пут приказује ракетни систем „Сосна“ на точковима
У фабрици „Купол“ прошле године је покренута серијска производња извозних верзија система „Тор М2Е(К)“ – точкаша и „Тор М2У“ – гусеничара.
Стручњаци сматрају да ће „Тор“ бити широко распрострањен не само у Оружаним снагама Русије, него и у иностранству захваљујући својим изванредним карактеристикама.
Како је рекао начелник снага ПВО Оружаних снага Русије Александар Леонов, системи „Тор“ оборили су у Сирији више од 45 дронова које су користили терористи.
Према његовим речима, систем „Тор М2Е“ у извозној верзији већ је доказао своју ефикасност приликом решавања задатака.
Са своје стране, директор Музеја снага ПВО у Балашихи Јуриј Кнутов подсећа да „Тор“ може да уништава и ракете вишецевних бацача ракета. Како је рекао, даља модернизација система биће усмерена на интеграцију у савремене дигиталне системе управљања снагама.

„У овој фази неопходна је дигитална модернизација што ће омогућити да се систем повеже са свим новим системима, на пример 'Бук М3', 'С-300В', што ће омогућити да се створи ешалонирана ПВО“, истакао је саговорник телевизије „РТ“.

Након модернизације систем ће моћи да се супротстави не само постојећим, него и напредним ваздушним и балистичким метама, додаје Кнутов.
„Запад сада такође прави сличне системе, али предност система 'Тор' је у томе што је тестиран у областима борбених операција где је показао високу ефикасност“, закључио је стручњак.
Радарски систем 1Л260 Зоопарк-1М за извиђање ракетних и артиљеријских положаја   - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
За руску ПВО нема невидљивих авиона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала