- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Где греше родитељи

CC0 / пиксабеј / Дете и мобилни телефон
Дете и мобилни телефон - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Деца, нарочито тинејџери, на интернету, у просеку, проводе више од три сата дневно, а две трећине њих, викендом чак седам сати утроши на играње игрица или неке друге садржаје, углавном забавног карактера, показало је истраживање.
Немогуће је децу заштити од свега што савремено друштво доноси нити то треба чинити, поручују психолози, али одређена ограничења морају се поставити, што, додају, зависи искључиво од родитеља.
Летњи распуст пријао је и деци и родитељима. Одморили су се од школе, учења, контролних задатака, оцењивања. Неки су путовали, неки не, али сви родитељи имали су исти изазов - како да своје школарце мотивишу да раде нешто корисно. Малишани углавном играју игрице или гледају јутјуб канале.
Деца се, када су слободна и без обавеза најчешће жале на досаду, а родитељи би требало да им помогну да осмисле нешто занимљиво и креативно, упозоравају психолози.
"Некако све мање сами умеју да се организују, да осмисле своју игру. Све теже им иду колективне игре, у смислу да поштују правила, да сами то регулишу. Изузетак су деца која су изузетно озбиљна у спортско-рекреативним активностима. Они то ипак науче", каже Ивана Оролицки, дечји психолог, преноси јавни сервис.
Најважније је не наметати детету оно што не жели.
"Пред ТВ екранима бирати оне садржаје који су примерени и имају смисла. Мало контролисати то време које деца проводе играјући игрице", каже Ивана Оролицки.
Педагози имају разумевања и за родитеље.
"И родитеље треба разумети, јер гледају да један део времена посвете себи, да се одморе пре свега психички. И онда дају деци игрице, телефон и тој деци недостаје пажња. И ту је највећа грешка", каже Данило Глигорић, учитељ у Основној школи "Светозар Марковић".
Најважније од свега је да деца и родитељи што више времена проведу заједно. Од нових технологија не можемо их у потпуности заштити, али можемо их волети, саветовати, учити да сами организују своје време, да се друже, баве спортом, имају хобије.
Девојка се претвара у вукодлака у туш-кабини чијим се зидовима слива крв - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2019
„Мома тражи да раскрвариш око коњу и да се самоубијеш“, језиво искуство српске деце на интернету
Деца на интернету - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2019
Упутство за родитеље: Како да деца не упадну у „опасну зону“ на интернету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала