- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Кина није Совјетски Савез“: Кинески дипломата критиковао Америку и „нови Хладни рат“

© AP Photo / Charles DharapakЗаставе Кине и САД
Заставе Кине и САД - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Кинески амбасадор у САД Кин Ганг критиковао је „лидере и мислиоце у Вашингтону“ јер се према надметању САД и Кине односе као према „новом хладном рату“, назвавши такав однос „погрешном проценом“.
„Екстремна политика претходне америчке администрације према Кини нанела је озбиљну штету нашим односима и то се није променило. Наставља се“, рекао је Ганг на конференцији коју је организовала непрофитна организација Национални комитет за односе САД и Кине.
Под влашћу претходног председника Доналда Трампа, Бела кућа и Пентагон почели су стратешку промену фокуса са „Рата против тероризма“ на, како су то назвали, „такмичење великих сила“ са Русијом и Кином, а Кина је означена као највећа претња америчкој доминацији. Амерички председник Џо Бајден, који је преузео власт у јануару, наставио је тај приступ проширујући санкције против кинеских званичника и компанија и покушавајући да усмери суседне нације да се успротиве Кини, пише Спутњик интернешнл.
Бајден је у априлу, говорећи у Конгресу, рекао да се „САД надмећу са Кином и другим нацијама како би победиле у 21. веку. Он је подвукао да „жели такмичење, а не конфликт“ са том социјалистичком земљом, али је истакао и да се ради о односу у ком је једна земља аутократија, а друга демократија, што је многе подсетило на хладноратовски речник о односима САД и СССР.
„Кин није Совјетски Савез“, рекао је Кин на конференцији у којој је учествовао и бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер, који је заслужан за поправљање односа Кине и САД у 20. веку.
„Колапс Совјетског Савеза имао је унутрашње узроке“, рекао је Кин, објашњавајући да су корупција и неодржива трка у наоружању означиле пропаст некадашње социјалистичке велесиле.
Кинески амбасадор додао је да је његова земља „учила из историје и следи другачији пут“, чиме је постала друга највећа светска економија.
„Данас, када САД одлуче да користе државну моћ како би срушиле Хуавеј, једино што могу да очекују је да се појави још компанија какав је Хуавеј“, рекао је кинески амбасадор у Вашингтону.
За разлику од сталног непријатељства САД и СССР, Кин је подвукао да је Кина „спремна да ојача комуникације са САД, између министарстава спољних послова, економије, финансија, безбедности, војске и обнови механизам дијалога како бисмо се међусобно тачно разумели шта су чије политичке намере, те како бисмо на конструктиван начин прихватали разлике“.
Упркос погоршању односа две земље, сусрети између званичника на високом нивоу су настављени. Тако је, на пример, кинески министар спољних послова Ванг Ји недавно разговарао са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, углавном у вези са кризом у Авганистану
Пекинг је добио неочекиваног савезника у америчкој бизнис заједници, која се противи доношењу антикинеских мера.
Тако су се Привредна комора САД, заједно са Кинеско-америчким бизнис саветом и Националном федерацијом трговаца, нашли међу онима који се противе увођењу мера против Кине које би могле да ограниче корпоративне инвестиције у тој земљи, пренео је Политико.
Руфус Јеркса, бивши амерички економски дипломата и званичник Светске трговинске организације, сада председник Националног савета за међународну трговину, рекао је да су неке од највећих америчких компанија, као што су „Амазон“, „Најки“ или „Џеј Пи Морган Чејс“ дубоко инволвиране у кинеску економију.
„Кина има огромно тржиште. Већина великих америчких компанија тамо продаје своје производе. Оне не користе Кину само као платформу за извоз, већ су интегрисане у кинеску економију на многе начине“, рекао је он.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2021
Блинкен признао пад: Учинити све како Америка не би изгубила глобално лидерство због Русије и Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
СВЕТ
САД су највећа претња миру и стабилности: Оштра реакција Кине због америчких бродова код Тајвана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала