- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Обелодањени мејлови који доказују везу Била Гејтса и кинеских власти - тврди Фокс њуз

© AP Photo / Mark SchiefelbeinБил Гејтс
Бил Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Међународна фондација оснивача „Мајкрософта“ Била Гејтса помогла је кинеској комунистичкој власти на разне начине, показује више и-мејлова Националног института за алергије и заразне болести који води Ентони Фаучи, а до њих је дошао Џудикал Воч преко акта о слободи информација.
Гејтстова фондација оспорила је овакво тумачење својих активности, а њен представник за медије навео је да фондација ради сличан посао и у Сједињеним Државама, наводи Фокс њуз.
Према наводима те америчке мреже, и-мејлови показују како је Гејтсова фондација блиско сарађивала са кинеском владом како би омогућила лакшу продају кинеских медикамената у иностранству.
Фондација је, такође, помогла да се „боље чује кинески глас“ учешћем кинеских представника на важним међународним саветима којима је Кина посвећена.
Међу и-мејловима до којих је дошао Џудикал Воч је и извештај др Пинг Чен из 2017, представнице америчког Националног института за алергије и заразне болести (НИАИД) у Кини. Она је својим колегама саопштила како је присуствовала састанку на високом нивоу иницијативе „Појас и пут“ за здравствену кооперацију, наводи Фокс њуз.
Чен је у истом извештају навела и да је присуствовала заједничком састанку Гејтсове фондације, Агенције за међународни развој САД, Центра за контролу болести и превенцију (ЦДЦ) и других, где је требало да се говори о искорењивању маларије.
„Међутим, група је завршила разговарајући уопште о кинеској политици и тренутној стратегији фондације у Кини, како изградити капацитете да Кина подигне своје националне стандарде и како погурати да кинески ресурси помогну друге“, наводи се у извештају Чен.
Она је поменула да је Гејтсова фондација одобрила финансирање пројекта којим би кинеска Национална администрација за медицинске производе привукла искусне Американце кинеског порекла, који су радили за америчку Управу за храну и лекове, да почну да раде за њих.
Чен је подвукла и да Гејтсова фондација „ради са кинеском владом“ на медицинском ширењу на друге земље, посебно у Африци.
„Прецизније, фондација помаже кинеским компанијама да добију дозволе како би њихови лекови могли да се продају ван Кине, помаже Кинезима да успоставе сарадњу са појединим земљама у Африци, обучава Кинезе како да мобилишу ресурсе и помаже да се чује глас кинеске владе на важним међународним саветима“, написала је Чен о Гејтсовој фондацији.
„Управо сам се срела са групом представника „Глобал виром проџекта“ који делимично финансира УСАИД. Шеф тог пројекта Питер Дашак из Екохелт алијансе, ради као истражитељ за НИАИД. Његов сарадник у вуханском Институту за вирологију у Кини урадио је одличан посао на вирусима корона у популацији кинеских слепих мишева“, наводи Чен.
Председник Џудикал Воча Том Фитон затражио је да Гејтсова фондација „објасни влади САД своју помоћ и заступање Кине“.
Представник за штампу Гејтсове фондације саопштио је да Фокс њуз „погрешно карактерише рад фондације у Кини, чији је циљ да повећа доступност глобално важних здравствених алата, као што су лекови против маларије, брзи дијагностички тестови и вакцине против дечје парализе и јапанског енцефалитиса у земљама у развоју, нарочито у субсахарској Африци“.
„То је веома слично ономе што радимо у државама као што су САД, јер се трудимо да омогућимо равноправан приступ третманима и алатима који могу да спасу живот“, навео је портпарол Гејтсове фондације, упућујући на њихову веб страницу на којој пише да „раде са кинеским партнерима како би помогли тој земљи да постане снажнији здравствени и партнер у развоју за остатак земаља у развоју“. Он није желео да коментарише политички део текста, да Гејтсова фондација подржава комунистичку кинеску владу.
Бил Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2020
Лечи човечанство или зарађује од болести: Како је Гејтс постао вођа науке и „портпарол вируса“
Лого Светске здравствене организације (СЗО) - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2020
Глобална битка: Хоће ли велике силе угасити утицај милијардера на Светску здравствену организацију
Полиција на граници Немачке и Француске - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2020
Планирана пандемија страха по моделу свињског грипа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала