Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Папа Фрања упоредио Косово са Каталонијом

© AP Photo / Tony Gentile/PoolПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
У интервјуу који је дао шпанској радио-станици „Коуп“, поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања је говорећи о ситуацији у Каталонији после референдума направио поређење с Косовом.
„У историји је било много случајева независности. Постоје земље у Европи које су данас још у процесу независности, погледајте Косово и сву ту област која се преправља“, рекао је папа, додајући да су „то историјски догађаји које карактерише низ посебности“.
Затим се папа осврнуо на специфичан случај Шпаније како би истакао да сами Шпанци „морају судити“, али је рекао да је „најважнија ствар у овом тренутку у било којој земљи која има ову врсту проблема да их упитате да ли су се помирили са сопственом историјом“.
„Не знам да ли се Шпанија потпуно помирила са сопственом историјом, посебно историјом прошлог века“, рекао је папа, који је додао да ако није, да мора да направи корак помирења са својом историјом, што не значи одустајање од сопствених ставова, већ улазак у процес дијалога и помирења.
У овом тренутку, међутим, папа је затражио „бег од идеологија“ које, по његовом мишљењу, ометају било какав процес помирења, већ штавише „идеологије уништавају“.
Папа се такође позвао на концепт „националног јединства“ који је описао као „фасцинантан израз“, али је упозорио да „то никада неће бити вредновано без основног помирења народа“.
„Свака влада, без обзира на њен предзнак, мора преузети одговорност за помирење“, закључио је папа, преноси „Косово онлајн“.
Александар Вучић на Бледу - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
СРБИЈА
Вучић: Имамо обавештајне податке, Приштина од 4. септембра креће у нову акцију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала