- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Политичка криза у Бугарској: Бивши премијер Борисов се враћа у игру

© REUTERS / HANDOUTБугарски премијер Бојко Борисов гласа на парламентарним изборима у Софији.
Бугарски премијер Бојко Борисов гласа на парламентарним изборима у Софији. - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Лидер странке ГЕРБ, бивши премијер Бугарске Бојко Борисов, полако се враћа у игру на политичкој сцени у земљи којој предстоје нови парламентарни избори, трећи ове године.
Како пише бугарски лист „Сега“, узрок актуелне политичке ситуације око владе и парламента првобитно је био пад ГЕРБ-а и протести против министара у влади Борисова у лето прошле године.
Отада су се појавиле тзв. протестне партије које су могле да буду конкуренција ГЕРБ-у на изборима и које су на крају успеле да победе странку Борисова.
Међутим, после других парламентарних избора те странке – „Постоји такав народ“, „Демократска Бугарска“ и „Устај, Бугарска, идемо“ почеле су да раде на формирању нове владе али су се преговори ускоро претворили у заваду и непријатељство, а истовремено су ишчезле илузије да у парламенту постоји јединство против ГЕРБ-а.

„Такав развој догађаја није неочекиван. Пре или касније неко је требало да преузме на себе власт коју је изгубио Борисов. А његови противници се очигледно руководе до те мере различитим интересима да би могли да се консолидују – па чак и на бази заједничке мржње према ГЕРБ- у“, наводи се у чланку.

Врх бивше владе је за ово време успео да предахне и да почне активан повратак у политичку борбу, наводи аутор чланка и додаје да би на предстојећим поновљеним изборима ГЕРБ могао да победи.
Бугарски парламент - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
РЕГИОН
Медији: Бугари трећи пут ове године излазе на парламентарне изборе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала