- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин покренуо нове инвестиционе пројекте на Далеком истоку

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин током посете Центру за обуку Поморског државног универзитета
Председник Русије Владимир Путин током посете Центру за обуку Поморског државног универзитета  - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин покренуо је четири инвестициона пројекта на Далеком истоку и уверио да ће власти подржати све такве подухвате.
Шеф државе се на маргинама Источног економског форума упознао са резултатима развоја Далеког истока у формату интерактивне презентације. На форуму су представљени и нови пројекти.
Путин је честитао инвеститорима „на правом избору места за примену напора и капитала“ и стручњацима предузећа која започињу нове послове, а додао је и да ће Русија наставити да „подржава све ваше напоре у развоју Далеког истока. То ће свакако бити од користи за развој Далеког истока и читаве огромне земље“, нагласио је шеф државе.

Сарадња на Северном морском путу

Путин је, такође, потврдио да је Русија спремна да сарађује са страним партнерима у оквиру пројекта Северни морски пут и додао да не намерава никог да ограничава на тим маршрутама.
„Полазимо од чињенице да ћемо са свима радити врло коректно у оквиру међународног права, Конвенције из 1982. године“, рекао је Путин током разговора са кадетима Поморског државног универзитета „Невељски“ у Владивостоку.
Он је подсетио да „значајан део повољне маршруте пролази кроз наше унутрашње воде, преко територијалног мора“.

„То нам, наравно, ствара огромне конкурентске предности. Али то не значи да намеравамо некога да ограничавамо“, истакао је Путин и нагласио да ће Русија радити „са свима који то желе, јер смо сами заинтересовани за то“.

Путин је навео да је о овој теми разговарао, између осталог, и са америчким председником Џозефом Бајденом на састанку у Женеви.
„Разговарали смо о томе, они такође желе да се придруже овом послу. Желе и земље Азијско-пацифичког региона и Индија и Кина. То је свима интересантно“, приметио је председник Русије.
Председник је приметио да је у протеклих пет година у Русији наручено 600 нових великих бродова, од којих је 300 већ изграђено. Такође је додао да ће 2024. године обим превоза терета дуж Северног морског пута бити 80 милиона тона.
Прочитајте још:
Русија објаснила зашто је Северни морски пут бољи од Суецког канала
Медији: Америка се спрема за „први арктички рат“
Русија: Северни морски пут пролази нашим водама – пловидба по нашим правилима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала