- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Јапанци користили кугу као биолошко оружје у Другом светском рату

© Wikipedia / Norris G. McElroy/Јавно власништвоБитка за Окинаву 1945. године
Битка за Окинаву 1945. године - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Јапански војници су у периоду Другог светског рата радили на развоју технологија биолошког рата. Направили су специјалан штап којим су заражавали људе помоћу бува које преносе кугу, наводи се у тајном документу који је открила Архива спољне политике Русије.
Пронађен је извештај који је тада упућен министру спољних послова СССР-а Андреју Вишинском који је, почетком јануара 1950. године, послао руководилац другог далекоисточног одељења министарства спољних послова Eвгенијe Забродин. Уз извештај је достављен и списак јапанских војних злочинаца који су производили и примењивали бактериолошко наоружање. Списак од 48 људи је открио јапански цар Хирохито.
Специјални штап је пројектовао инжењер Танака, а поред њега се спомиње и пуковник Ота који је предложио да се користе и чоколаде у које су убачене бактерије са антраксом.
Идеју да се као средство масовне заразе користи бува која преноси кугу добио је микробиолог Широ Иши који је и осмислио програм биолошког оружја.
Почетком 1930-их година Иши је предложио руководству војног министарства да се направи биолошко оружје, како би Јапан могао да изједначи шансе у војној индустрији са развијеним државама. У периоду 1936-1942. године и од марта 1945. године, па све до пораза у Другом светском рату Иши је руководио специјалним одредом 731 Квантунске војске који је вршио експерименте.

Иши је имао идеју да се направе ефикасна средства за биолошки рат, а изумео је и специјалну бомбу. Специфичност бомбе је била у томе што је имала керамичко тело у коме су биле буве које преносе кугу. Бомба би експлодирала на 50-100 метара изнад површине земље што би омогућило да се зараза прошири.

У одреду 731, као и у другом специјалном одреду 100, вршени су огледи у којима се људи нису заражавали само бактеријама куге, већ и антраксом, колером, тифусом и многим другим микробима. Већина заражених људи је умирала у тешким мукама.
Према сећањима сарадника одреда 731 у лабораторији је убијено око три хиљаде људи, а неки сматрају да је број умрлих био и око 10 хиљада. Експерименти су вршени и над совјетским затвореницима у логору „Хогоин“.
Јапан се спремао да покрене биолошки рат у јуну 1945. године, али је капитулирао у августу исте године.
Током Хабаровског процеса 25-30. децембра 1949. године учесници у развоју, испитивањима и примени биолошког оружја су осуђени.
Пораз Квантуншке војске, највећег одреда империјалног Јапана, крајем Другог светског рата. Тенковске јединице совјетске војске током преласка Великог Кингана у августу 1945. године. - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
РУСИЈА
ФСБ открио: Јапан спремао бактериолошки рат против СССР-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала