Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Русија: Разговор о признању талибана тек након формирања инклузивне владе

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Питање признања нових власти у Авганистану постаће актуелно након формирања нове инклузивне владе, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Као што сам већ рекла, залажемо се за формирање инклузивне коалиционе владе са учешћем свих етнополитичких сила у земљи, укључујући националне мањине. Стога ће питање званичног признања нових власти постати актуелно након завршетка тог процеса“, објаснила је портпаролка.
Истовремено, Захарова каже да су западне земље одговорне за оно што се догађа у Авганистану, будући да су се удаљиле од захтева мандата Савета безбедности УН.
„Уверени смо да су управо западне земље, које су непосредно доносиле одлуку о боравку у Авганистану и чиниле то апсолутно не узимајући у обзир мандат СБ УН, ниједном о томе нису известиле Савет безбедности УН и међународну заједницу. Управо су те земље одговорне за све што је остављено у наслеђе Авганистану, талибанима (терористичка организација забрањена у Русији)“, сматра портпаролка.
С тим у вези, Русија позива међународну заједницу да усвоји ефикасне мере за спречавање хуманитарне кризе у Авганистану, истакла је Захарова.
„Са своје стране, разматрамо могућност испоруке руске хуманитарне помоћи Кабулу“, додала је.
Почетком августа талибани су покренули офанзиву на владине снаге у Авганистану. Талибани су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом. У ноћи 16. августа представник талибанске политичке канцеларије Мухамед Наим изјавио је да је рат у Авганистану завршен, а да ће облик владавине у држави ускоро бити установљен. Једина област коју талибани не контролишу је покрајина Панџшер североисточно од Кабула, један од најмањих региона у земљи по површини и броју становника.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Криза у Авганистану
Лавров навео услове за признавање покрета Талибан у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала