- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Женке хоботнице бацају ствари на мужјаке кад их нервирају

CC0 / Pixabay / Хоботница
Хоботница - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Научници су доказали да хоботнице, поред тога што су веома интелигентне, могу да користе објекте као алат, али и да их женке често бацају на мужјаке кад се осећају угрожено или увређено.
Након што су научници са Универзитета у Сиднеју још 2015. године открили да хоботнице могу да стресу или одбаце муљ са својих тела, установили су и да користе млазове воде да би се покренуле или за одбациле предмете.
Биолог Петер Годфри-Смит недавно се вратио у воде у којима су стручњаци са Универзитета проучавали та морска створења како би посматрао много насилније понашање женки које су бацале шкољке и друге предмете директно на друге хоботнице.
Он је са својим тимом у заливу Џервис беј у на југу Аустралије посматрао хоботнице како лансирају објекте и седимент на удаљеност од неколико дужина тела, преноси Танјуг.
Установили су да су женке „гађале“ мужјаке предметима када су се осећале узнемирено.
Научници су имали прилику да виде како женка, када наметљиви мужјак уђе у њихов простор, сакупља пројектиле као што су шкољке или муљ и држи их пипцима пре него што их уз помоћ воденог млаза баци на „преступника“.
Иако су истраживачи већ били сведоци да главоношци користе такву технику бацања у прављењу јазбина, ово је први пут да је то документовано као део циљаног напада на другу хоботницу.
Хоботнице су познате као веома интелигентне и често мењају боју у складу са окружењем како би се одбраниле.
Поред тога, познато је да поједини примерци те врсте, као што су оне у акваријуму у Тампа беју сликају, што се сматра начином да се ослободе свакодневног стреса од живота са другим хоботницама, наводи „Грик рипортер“.
Медуза - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
ДРУШТВО
Да ли су бесмртне медузе заиста бесмртне?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала