- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Ако је неко обесио Пуповца, онда зна и зашто“: Срамотан коментар градоначелника Госпића

Пратите нас
У Госпићу се појавио графит у ком се позива на убиство председника Самосталне демократске српске странке у Хрватској Милорада Пуповца, а градоначелник тог града Карло Старчевић назвао га је слободом говора и прокоментарисао „Ако је неко обесио Пуповца, онда зна и зашто“.
Графит на коме се виде вешала са обешеним човеком, испод ког пише „Пуповац“, освануо је у Госпићу, да би касније био прекречен.
У Српскоме народном вијећу (СНВ) оцењују да је графит очити „говор мржње“ те подсећају да су и по ширем центру Загреба пре две године цртани слични графити говора мржње упућени председнику СДСС-а Милораду Пуповцу.
СНВ то сматра „срамотним чином“ и позивом „на убиство представника српске националне заједнице“ те истиче како ни након две године нису пронађени аутори загребачких графита.
Личко-сењски жупан Ернест Петрy (ХДЗ) осудио је тај графит и оценио га говором мржње, међутим, градоначелник Госпића Карло Старчевић (ХСП) је рекао како не види разлог за осуду.
„Нисам у Госпићу. Због чега бих ја то осуђивао, нешто о чему појма немам? Тако се осуђивало у Југославији, фућка ми се за Југославију. Зашто то не би била и слобода говора? Не занима ме то, нисам видео, ја нисам полицајац. Ако је негде неко обесио Милорада Пуповца, онда зна и зашто, онда је ту и полиција да види зашто га је обесио, који је проблем. Ја не могу бити извршитељ некакве правде само зато што сам градоначелник“, рекао је Старчевић за Хину, преноси Јутарњи лист.
На примедбу да је жупан Петрy осудио графит као говор мржње, Старчевић је рекао: „Можда је чак и он то направио. Они су до подне у коалицији, ХДЗ и Пуповац, а поподне у рату, како им је потребно“.
РЕГИОН
Пуповцу прете вешалима: Графит мржње освануо у Хрватској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала