- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Из Кијева „шаљу поздраве“ Лаврову: Скинули смо се с удице Минских споразума

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаКровови Москве
Кровови Москве - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Украјина више није на удици Минских споразума за решавање сукоба у Донбасу, изјавио је саветник делегације Кијева у трилатералној контакт-групи и саветник шефа канцеларије украјинског председника Алексеј Арестович. Руски политичари упозоравају Кијев на проблеме уколико одустане од Минских споразума.

„Та 'удица' у ствари више не постоји. Или, у сваком случају, Украјина и Зеленски су се скинули с удице... Господине Лавров, шаљем Вам поздрав: скинули смо се с удице Минских споразума... То је наше огромно достигнуће, пробој“, изјавио је Арестович за телевизију „1+1“.

Одмах након овога реаговао је члан Савета федерације Русије Сергеј Цеков, који је подсетио да је Арестович дао изјаву током састанка председника САД и Украјине Џоа Бајдена и Владимира Зеленског, „а управо та чињеница му је и омогућила да даје такве звучне изјаве“
„Саветовао бих Украјини да погледа Авганистан и друге земље које су на свом примеру показале да се мешање Американаца увек заврши страдањем народа“, упозорио је члан Савета федерације Русије Сергеј Цеков, истакавши да су Украјинци већ патили због мешања Америке.
Он је рекао да је Вашингтон провокатор, који само распирује сукоб, те да није на Америци да одлучује о судбини Минских споразума, упркос томе што је преузела улогу светског полицајца.
Како је додао Цеков, због саботаже Кијева на југоистоку Украјине и даље траје рат, а већина жртава су цивили.
„Сједињене Америчке Државе не могу бити судије у том питању, немају права, У сваком случају Украјина је дужна да реализује споразуме, а ако не буде – веома ће зажалити“, додао је он.
Посланик Државне думе Леонид Слуцки подсећа да су Мински споразуми усмерени на очување територијалног интегритета Украјине, уз поштовање права становника Донбаса.
Како каже, иако учествује у преговарачком процесу, Арестович не схвата суштину споразума.
„Сама Украјина је одавно под контролом западним земаља, остајући земља под спољном контролом у пројекту 'анти Русија'“, закључио је Слуцки.
Ситуација на југу Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Ситуација у Донбасу се опет погоршава, покровитељи Кијева ћуте
У априлу је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да тим украјинског председника Владимира Зеленског на све начине покушава да измени Минске споразуме и да их зато не би требало „скинути са удице".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала