- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАТО и даље покушава да извуче људе из Кабула

© AFP 2023 / Noorullah ShirzadaВојник НАТО-а у Авганистану
Војник НАТО-а у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да ће Северноатлантска алијанса и даље покушавати са евакуацијом Авганистанаца који су у ризику, као и да ће одржавати контакте са талибанима, али је додао да ће нови владари Авганистана морати да се докажу како би добили помоћ и признање.
Чланица НАТО-а, Турска, која је била задужена за кабулски аеродром шест година, понудила је помоћ да аеродром остане оперативан, у време када су се повукле САД и остале чланице Алијансе, а и Катар се понудио за помоћ, пренео је Ројтерс.
„Оперативни контакт са талибанима је неопходан да бисмо извукли људе напоље. НАТО је успео да евакуише већину особља које је радило за нас, али је и даље много људи остало и наставићемо да радимо на њиховом извлачења“, рекао је Столтенберг за Ројтерс.
Он је упозорио да неће доћи до брзог признавања талибанске владе, као и да је прерано оценити суоснивача талибана Мулаха Барадара, који би требало да буде шеф нове владе, преноси Танјуг.
„Морамо да им судимо по акцијама. Држимо их за реч за оно што су обећали, а то је да неће дозволити да Авганистан буде уточиште за терористе. Затим, ту је поштовање људских права, посебно женских права, и слободан излаз онима који желе да оду“, поручио је Столтенберг.
Талибани организовали сахрану САД и НАТО у граду Косту - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
СВЕТ
Талибани „сахранили“ Америку и НАТО /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала