- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Не могу да замене НАТО“: Генерални секретар Алијансе против прављења војних јединица ЕУ

© AP Photo / Francois LenoirГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг подржао је данас планове Европске уније да успостави заједничку одбрамбену политику, али је истовремено рекао да је против прављења војних јединица ЕУ за брзо деловање, јер би тако могло да дође до „дуплирања савезничких операција“.
Министри одбране држава Европске уније разматрају стварање „јединица за хитно реаговање“ које би имале 5.000 војника.
Министри ЕУ сматрају да је европском блоку потребно да реагује на конфликте ван својих граница, нарочито после хаотичног повлачења западних снага из Авганистана, пренео је Ројтерс.
„Поздрављамо ЕУ напоре када је реч о одбрани, али те снаге не могу да замене НАТО. Не треба да се дуплира НАТО, јер имамо јединствене снаге, а ограничене ресурсе“, изјавио је Столтенберг за Ројтерс.
Покушаји ЕУ да створе тим за хитно реаговање заустављани су више од 10 година, иако је направљен 2007, када је створена јединица од 1.500 војника која никада није коришћена због несугласица око финансирања и различитих спољнополитичких становишта.
„Мислим да морате користити снаге на најбољи могући начин. ЕУ је имала војне јединице много година, али их није користила“, додао је Столтенберг, преноси Танјуг.
НАТО је створио Јединицу за хитно реаговање 2014. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала