Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Оснивач талибана на челу нове владе у Авганистану

© REUTERS / POOLЈедан од лидера и преговарача талибана Мула Абдул Гани Барадар (С)
Један од лидера и преговарача талибана Мула Абдул Гани Барадар (С)  - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Један од оснивача покрета Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) Мула Абдул Гани Барадар предводиће нову авганистанску владу која би ускоро могла да буде формирана, саопштили су данас неименовани извори покрета.
Како наводи агенција Ројтерс, осим Барадара, који води политичку канцеларију талибана, у новој влади ће министар одбране бити Мухамед Јакуб, син покојног оснивача талибанског покрета Муле Омара, а други представник талибана Халифа Хакани биће министар унутрашњих послова.
„Сви највиши челници допутовали су у Кабул, где су припреме у завршној фази за објављивање нове владе“, рекао је један талибански званичник Ројтерсу.

У новој влади Авганистана неће бити жена

Нова влада Авганистана, коју ће чинити половина претходних министара, биће формирана у најкраћем могућем року, али на министарским позицијама неће бити жена, изјавио је представник покрета Забиула Муџахид.
Према његовим речима, остаје велики проблем становништво региона Панџшира, јер дијалог не даје никакве резултате.

„Мировни процес, на који смо рачунали, постаје све компликованији. Ми смо тражили да се војска Панџшира преда како би ушли у владу, у супротном ће бити уништени“, рекао је представник Талибана.

Одговарајући на питање да ли ће у владу ући жене, Муџахид је изјавио да жена неће бити на местима министара, али у складу са заветима Курана и у складу са шеријатским законом, жене могу да раде у министарствима, полицији или суду само као помоћнице. Он је нагласио и да авганистанске жене могу да се школују на универзитетима.

Међународне везе нове владе Авганистана

Муџахид је на тему међународних веза нове влада Авганистана изјавио да је главни партнер Кина која има невероватне могућности и спремна је да инвестира и ради на обнови земље.
„Кина је наша пропусница за светско тржиште“, додао је Муџахид.
Он је такође и оповргао тврдње да су односи са Русијом захладнели, мада је изјавио и да „може да се стекне такав утисак“.
„Ми настављамо да подржавамо одличне односе са тако важним партнерима као што је Русија која игра кључну улогу у региону. Сарадња са Москвом је у основи политичка и економска. Русија ће за нас и даље бити посредник и учествоваће у стварању услова за међународни мир“, рекао је представник покрета „Талибан“.

Ситуација у Авганистану

Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Талибани су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности.
Једина покрајина која није под њиховом контролом је Панџшер североисточно од Кабула. Талибани су претходне ноћи извели напад на ту област, али су преживели тежак пораз.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала