- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Рачунам на потпуно обнављање односа са Украјином

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Украјине
Заставе Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин нада се да ће се пре или касније односи са Украјином обновити у пуном обиму.
„Наравно, заиста рачунам на то, јер сматрам да је ситуација у којој се данас налазимо апсолутно ненормална и неприродна. Пре или касније, а боље ако се то деси пре, што пре, то боље, у пуном формату ћемо обновити наше односе са Украјином“, рекао је Путин на пленарној седници Источног економског форума одговарајући на питање да ли би председник Украјине могао једног дана да дође на економски форум у Владивостоку или Санкт Петербургу.
Путин је додао и да ће зависити од украјинског народа да ли ће то бити Владимир Зеленски.
„Ако буде изабран председник Зеленски и ако на делу, а не на речима изгради своју реалну политику за нормализацију односа са Русијом, зашто да не? Наравно, да“, истакао је он.
Председник је изразио жаљење што се у пракси све дешава обрнуто. Према његовим речима, више од једне генерације украјинских политичара долази на власт са слоганима за обнављање односа са Русијом, а затим „бесрамно обмањује своје бираче и окреће стварну политику у потпуно другом правцу“.
„Ово се дешава под притиском екстремних националиста. Утисак је да изабрани лидери након што дођу на високе функције почињу да се плаше управо овог дела украјинског друштва и чине све како би задовољили своје амбиције“, објаснио је Путин.
Народ Украјине би требало сам да оцени изабране лидере земље, укључујући председника Владимира Зеленског, уверен је руски председник.
„Украјински народ треба да утврди ниво, квалитет и резултат рада оних људи за које је гласао“, констатовао је он.
Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу, где су власти 2014. године започеле војну операцију против самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике, као и због Крима који се ујединио са Русијом након референдума на полуострву. Украјинске власти су више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“. Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала