- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: До краја године узајамно признавање вакцина против ковида

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаАмпуле са вакцином против ковида "Спутњик Ве"
Ампуле са вакцином против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Узајамно признавање руских и страних вакцина против вируса корона десиће се до краја ове године, сматра извршни директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.
„Наравно, узајамно признавање вакцина је питање године и биће везано са тиме да ће земље схватити да не могу да зависе од бројних компанија ‘биг фарме’ (великих фармацеутских кућа) које покушавају да ограниче друге вакцине“, рекао је Дмитријев на онлајн маратону руског друштва „Знање“.
Према речима директора Руског фонда, у овом тренутку међусобно признавање вакцина против вируса корона отежано је због покушаја низа великих фармацеутских компанија „да мало ограниче“ ширење „Спутњика Ве” (Sputnik V), како би саме заузеле тржиште вакцина.
„Већ сам поменуо да је 70 земаља регистровало вакцину ‘Спутњик Ве’ и нема апсолутно никакве сумње да ће у најскорије време вакцине бити прихваћене у различитим земљама и да ће бити узајамно заменљиве“, додао је Дмитријев.
Он је подсетио да је руска вакцина показала повећану ефикасност против делта соја вируса корона у поређењу са препаратом компаније „Фајзер“. Раније је објављено да је према подацима Министарства здравља Русије ефикасност „Спутњика Ве“ против делта соја 83 одсто, док је према истраживању Клинике „Мајо“ ефикасност „Фајзерове“ вакцине само 42 одсто.
Средином јула Дмитријев је најавио да Руски фонд за директне инвестиције очекује да ће ове јесени Светска здравствена организација (СЗО) и Европска агенција за лекове (ЕМА) признати „Спутњик Ве“.
Министар здравља Русије Михаил Мурашко изјавио је 30. јула да Министарство води консултације са Европском унијом о међусобном признавању потврда о вакцинацији против ковида 19.
Вакцина „Спутњик Ве“ регистрована је у 70 земаља са укупном популацијом од преко четири милијарде људи.
Прочитајте још:
Творац руске вакцине: После "Фајзера" примите "Спутњик лајт"
Трећа доза: "Спутњик лајт" ефикасна у комбинацији са другим вакцинама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала