- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бошњачки потпредседник РС оптужио Србију да је реметилачки фактор на Балкану

CC0 / Balkan Photos / БиХ
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Потпредседник Републике Српске из реда Бошњака Рамиз Салкић оптужио је данас Србију да је, како тврди, „кључни реметилачки фактор на Балкану“ и да „њене оживљене територијалне претензије према суседним земљама угрожавају мир и стабилност“.
„Сепаратистичка политика коју спроводи Милорад Додик осмишљена је у највишим црквеним, интелектуалним и политичким круговима у Србији. Њихов циљ је да прикажу Босну и Херцеговину, кроз различите опструкције и блокаде, као немогућу и бесмислену земљу“, тврди Салкић, пренела је Фена.
Према његовим речима, „ово је идентична политика оној из деведесетих, али са другим приступом у јавности“.
„Данас се говори о миру, али су циљеви ратни и освајачки баш као и деведесетих. Србија, као земља која је пред Међународним судом правде у Хагу пресуђена да није спречила геноцид над Бошњацима и казнила починиоце геноцида, данас је извориште негирања геноцида и сигурно уточиште осуђеним и осумњиченим ратним злочинцима“, рекао је Салкић и додао:
„То показује каква је била, каква је данас оријентација Србије и шта можемо очекивати у будућности. ’'Српски свет'‘ као терминолошка замена за ’велику Србију‘ данас се имплементира у овом ентитету".
Према саопштењу, преноси Танјуг, заједнички наставни планови и програми, Дан српске заставе, закон о ћирилици и језику српског народа, исказан интерес да се заједно обележава Дан Републике Српске и Србије очити су примери „мирнодопске агресије, угрожавање суверенитета Босне и Херцеговине, мира и стабилности“.
„Грађани Босне и Херцеговине треба да буду свесни тога у ситуацији када је функционисање државе угрожено од сепаратиста и њихових иностраних ментора“, наводи се у саопштењу, поводом данашње традиционалне посете Вељачи и Сребреници у организацији „Координационог одбора темељних борачких организација Армије Републике Босне и Херцеговине“.
Босна и Херцеговина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
РЕГИОН
Могу ли Вучић, Милановић и Ердоган да смире Босну
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала