- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Скочиле глобалне цене хране

CC0 / / Месар
Месар - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Глобалне цене прехрамбених производа вратиле су се у августу тренду раста након два узастопна месеца пада, вођене снажним скоком међународних котација шећера, пшенице и биљних уља, објавила је Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).
ФАО-ов индекс цена хране, који прати месечне промене у корпи пет основних прехрамбених производа - млека, меса, житарица, шећера и биљних уља - износио је у августу у просеку 127,4 поена, што је раст од 3,1 одсто у односу на јул и за чак 32,9 одсто у односу на исти месец 2020.
Цене шећера су узлетеле за 9,6 одсто прошлог месеца у односу на јул, услед забринутости због штете коју је мраз нанео усевима у Бразилу, највећем светском извознику шећера. Раст цена ове намирнице је ограничила информације о добрим производним изгледима у Индији и Европској унији, као и пад цена сирове нафте и слабљење бразилске валуте, реала, наводи се у извештају објављеном на веб сајту ФАО.
Биљна уља су на међународном тржишту поскупела у августу за 6,7 посто, при чему су се цене палминог уља вратиле на историјски максимум због континуираног подбачаја у односу на производни потенцијал, што је резултирало смањењем залиха у Малезији. Цене уљане репице и сунцокретовог уља су такође порасле.
Цене житарица су у августу у просеку повећане за 3,4 одсто у односу на претходни месец. Котације пшенице су забележиле скок од 8,8 процената због предвиђене слабије жетве у неколико великих земаља извозница. Насупрот томе, цене кукуруза су склизнуле за 0,9 посто, услед бољих изгледа рода у Аргентини, ЕУ и Украјини, чиме су неутралисане смањене прогнозе о производњи у Бразилу и САД-у. Глобале цене пиринча су остале на силазној путањи.
Међународне цене меса су благо ојачале у извештајном месецу, подржане снажним кинеским куповинама овчјег и говеђег меса, и солидном увозном потражњом у источној Азији и на Блиском истоку за живинским месом. Цене свињског меса су пале, услед даљег смањења куповине у Кини и слабе домаће потражње у Европи.
ФАО-в индекс цена млека је благо опао у августу на месечном нивоу, услед пада котација млека у праху због слабе глобалне увозне тражње и сезонског раста извозних могућности у Океанији, што је компензовало раст цена маслаца и сира, пренео је Танјуг.
У одвојеном извештају о тржишту житарица, ФАО је смањио процену производње житарица у овој години, за један посто на 2,78 милијарди тона. Такође предвиђа да ће глобална производња пшенице ове године бити мања за 0,7 посто и да ће износити 769,5 милиона тона, углавном због негативних последица продужене суше у Северној Америци, и неповољних временске прилика у Казахстану и Руској Федерацији, земљама које су велики произвођачи хлебног зрна.
Сунцокретово уље - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
ЕКОНОМИЈА
Уље ће тек да поскупи: Цена сунцокрета никада није била већа
Свиње - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Увоз „заклао“ домаће сточаре - цену плаћају и купци меса у продавницама
Пресушују и џепови: Колико ће још због велике жеге поскупети храна у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала