Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Талибани тврде да је Панџшир под њиховом контролом; Покрет отпора - то је лаж

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаТалибани у Мехтарламу
Талибани у Мехтарламу - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Авганистанска провинција Панџшир је под контролом талибана (терористичка организација забрањена у Русији), написао је на Твитеру представник тог покрета Билал Карими. Међутим, Покрет отпора Панџшира и вршилац дужности председника Авганистана Амрула Салех демантују да је Панџшир пао.
„Провинција Панџшир је пала, све људство и припадници фронта отпора су заробљени а Амрула Салех (вршилац дужности председника Авганистана ) и Ахмад Масуд (лидер покрета отпора) су у бекству“, навео је за Спутњик извор у полицији у Кабулу.
Истовремено, представник за медије покрета отпора Панџшира Фахим Данеш је изјавио да те информације нису тачне и да не треба веровати пропаганди.
Огласио се и Салех који је рекао да се отпор наставља и да нису тачне гласине да је напустио земљу. Овде сам на својој земљи и браним њено достојанство, написао је на Твитеру.
„Суочавамо се с упадом талибана и њихових савезника из Ал Каиде и других терористичких група региона и изван региона које, као и обично, подржава Пакистан", рекао је Салех у видео-поруци коју је објавио индијски ТВ канал Си-Ен-Ен њуз18.
Талибани нису ушли у област Паријан, а прелаз Анџуман је под котролом покрета отпора. Чак и део Каран-о-Манџан је под контролом устаника.
Извор из редова покрета отпора објашњава за Спутњик Авганистан пометњу у вези с продором талибана у ову провинцију, наводећи да припадници покрета неколико дана примењују тактику лажног повлачења.
Противника збуњују напуштеним положајима а на које су усмерени артиљерија и вишецевни бацачи ракета.
Циљ је да се умањи надмоћ талибана у људству.
Огласила се и ћерка вође устаника Ахамада Масуда која је на Твитеру написала да се отпор наставља и да је лаж да су талибани заузели провинцију.

У Кабулу славе пад Панџшира

Према наводима талибана и изјавама очевидаца у Кабулу се пад Панџшира слави пуцањем у ваздух.
„Становници Кабула не треба да брину. Пуца се у ваздух. Позивамо све наоруђане муџахедине да прекину да пуцају како оне би страдали цивили“, написао је на Твитеру заменик председника комисије талибана за културу Ахмадула Васик.
Панџшир је једина провинција Авганистана која није под контролом талибана и налази се у планинском пределу северноисточно од Кабула.
Након неуспеха преговора са Фронтом отпора Авганистана, талибани су започели војну операцију. Обе стране су известиле о губицима.
Талибани патролирају Кабулом - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Криза у Авганистану
Талибани терају цивиле да газе преко минских поља: Тешке оптужбе на рачун милитаната
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала