Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Талибани желе сарадњу у оквиру кинеске иницијативе „Један појас, један пут“

© AP Photo / Rahmat GulТалибани патролирају Кабулом
Талибани патролирају Кабулом - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Авганистан под вођством покрета Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) нада се наставку сарадње у оквиру пројеката кинеске иницијативе „Један појас, један пут“, изјавио је заменик шефа политичке канцеларије покрета Абдул Салам Ханафи у телефонском разговору са помоћником министра спољних послова Кине Вуом Ђангхаом.
Разговор је одржан у четвртак, а стране су разговарале о ситуацији у Авганистану и питањима од заједничког интереса.
„Ситуација у Авганистану доживела је значајне промене, будућност и судбина земље поново су у рукама авганистанског народа. Пријатељство између Кине и Авганистана траје хиљаде година, Кина је увек поштовала суверенитет, независност и територијални интегритет Авганистана и придржавала се пријатељске политике усмерене на цео авганистански народ. Надам се да ће Авганистан што пре постићи мир и стабилност“, рекао је кинески политичар, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Кине.
Са своје стране, Ханафи је рекао да је Кина поуздан пријатељ Авганистана, а авганистански талибани су спремни да наставе да развијају пријатељске односе двеју земаља и никада неће дозволити никаквим снагама да искористе територију Авганистана како би угрозиле кинеске интересе, а такође ће предузимати ефикасне мере за осигуравање безбедности кинеских институција и грађана у Авганистану.
„Сарадња у оквиру кинеске иницијативе ‘Један појас, један пут’доприноси развоју и просперитету Авганистана и региона. Авганистан се нада да ће наставити да активно подржава и учествује у овој сарадњи“, додао је Ханафи.
Подсетимо, почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Талибани су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. Једина покрајина која није под њиховом контролом је Панџшер североисточно од Кабула.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала