- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велика промена: Контроверзни закон о абортусу уздрмао Америку

© Tanjug / АР/Susan WalshВрховни суд САД
Врховни суд САД - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Врховни суд САД одобрио је примену тексашког закона којим се забрањује већина абортуса у тој држави, пошто је пет од укупно девет судија гласало против хитног захтева група за заштиту права на абортус да блокира примену спорног акта који је ступио на снагу 1. септембра.
Закон о забрани абортуса после шест недеља трудноће ступио је у среду на снагу у Тексасу, а пред Врховним судом САД покушале су да оборе организације које се боре за право на абортус.
Већина је у објашњењу одлуке у среду навела да неће блокирати закон, али је оставила могућност да би могао да се суочи са другим правним изазовима.
„Ова одлука није заснована на било којем закључку који има везе са уставношћу тексашког закона и ни на који начин не ограничава друге процедурално одговарајуће правне изазове тексашком закону, укључујући и оне у државним судовима у Тексасу“, наведено је у одлуци.
У свом супротстављеном мишљењу, судија Соња Сотомајор, која је одлуку назвала запањујућом, написала је да закон моментално укида здравствену негу за најмање 85 одсто жена које се у Тексасу подвргну абортусу и да је неуставан према постојећим преседанима.
„Када им је представљена могућност да зауставе флагрантно неуставни закон направљен да забрани женама њихова уставом гарантована права, већина судија се одлучила да забије главу песак“, навела је Соња Сотомајор.

„Многе жене и не знају да су трудне пре шесте недеље“

Тексашки закон против побачаја омогућава свим грађанима и да туже клинике, пружаоце услуга побачаја и свакога ко помогне или подржи абортус после шесте недеље трудноће, без обзира на то да ли онај ко тужи има било какве везе са женом која жели да абортира.
Стручњаци који се противе закону истичу да многе жене чак и не знају да су трудне пре шесте недеље, а подаци показују да се око 85 до 90 одсто абортуса у Тексасу догоди након шесте недеље трудноће.
Противници закона упозоравају и да ће он највише утицати људе са нижим приходима који немају времена или средстава да ради абортуса отпутују у друге савезне државе.
Оваква забрана није донета ни у једној савезној држави од 1973. године, када је Врховни суд дозволио право на абортус у случају „Роу против Вејда“.
Тексас је већ био међу већински републиканским државама које су забраниле абортус по принципу „откуцаја срца“ бебе, односно забраниле да се побачај обавља пошто се уочи срчана активност фетуса, али су судови раније редовно блокирали примену таквих и сличних забрана које су покушале да се супротставе одлуци Врховног суда из 1973. године.
Најдаље у супротстављању овој одлуци до сада је отишла савезна држава Мисисипи која је усвојила закон који забрањује већину абортуса након 15 недеља трудноће, али највиши правосудни орган у САД тек треба да саслуша аргументе и донесе одлуку и о овом закону.

Пољуљани темељи легалног абортуса

Пресуда Врховног суда у случају „Роу против Вејда“ из 1973. године представља темељ за легализацију абортуса у САД, али и другим земљама широм света.
Када је усвојена, седам од девет судија гласало је за једну од најважнијих и најконтраверзнијих одлука америчког Врховног суда у његовој историји.
Суд је тада донео пресуду којом је закон савезне државе Тексас, који је забрањивао абортус, стављен ван снаге јер је, по пресуди суда, у супротности са Уставом Сједињених Америчких Држава.
Одлучено је да се фетус не може сматрати особом током читаве трудноће, због чега нема загарантовано право на живот. Суд је утврдио начело три тромесечја, односно поделио трудноћу на три дела у трајању од по три месеца.
Према одлуци, у првом држава не може да спречи жену да прекине трудноћу. Почевши од другог тромесечја држава може да уведе одређене рестрикције на абортус, сем ако је живот труднице у питању. У трећем се фетус сматра „одрживим“, односно способан је за живот уз расположиве медицинске процедуре, па држава може да одлучи да га заштити.
Преседан који је Врховни суд сада направио могао би озбиљно да пољуља темеље легалног абортуса широм САД и охрабри већински републиканске и конзервативне савезне државе да сличним законима у овој, али и другим контроверзним областима, попут поседовања оружја, „изазову“ и „изиграју“ федерални правни систем.

Бајден: Напад без преседана на уставна права жена

Овим поводом огласио се и амерички председник Џозеф Бајден, поручивши да тексашки закон очигледно крши уставно право утврђено пресудом „Роу против Вејда“, подсећајући да жене имају уставно право на прекид трудноће у првих шест месеци.
„Тексашки закон ће значајно угрозити приступ жена здравственој заштити која им је потребна, посебно за црначке заједнице и појединце са ниским приходима. Грађанима се даје могућност да покрећу тужбе против било кога за кога верују да је помогао другој особи да абортира, што може да укључује чак и чланове породице, здравствене раднике, особље у здравственој клиници или потпуне странце“, рекао је Бајден.
Истакао је да је његова администрација веома посвећена одбрани права на абортус утврђених одлуком из 1973. године.
Бајден је нагласио да је одлука Врховног суда САД напад без преседана на уставна права жена, пренео је РТС.
Истакао је да ова пресуда није крај када је реч о, како је навео, екстремном закону једне америчке државе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала