- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Авганистан открио да је НАТО – потпуно неспособан

© AP Photo / 1st Lt. Mark AndriesКриза у Авганистану
Криза у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Пратите нас
Ситуација у Авганистану јасно је показала да ни НАТО ни Сједињене Америчке Државе нису способни да ефикасно планирају и координишу своје акције, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Штавише, САД су се показале као потпуно некомпетентне као водећа сила. А снимци самоуништавања 'непобедиве машине' који су обишли цео свет, убедљивије од свих војних прорачуна показују апсолутну неспособност НАТО-а као војно-политичког блока који претендује на водећу улогу у обезбеђивању светског поретка“, написала је Захарова на Фејсбуку.

Како каже, чини се да је сада најбоље време да НАТО поради на својим грешкама.
„Али, што се каже, они нису такви. Шта ради блок, ухваћен у сопственој немоћи
? Он ужурбано тражи информационе разлоге како би скренуо пажњу са низа неуспеха и одговара на изазове времена... вежбама“, истакла је Захарова, наводећи листу војних маневара које НАТО планира да одржи до краја године.
„Обратите пажњу колико често одржавају вежбе у балтичким земљама и земљама Источне Европе. Судећи по катастрофи НАТО-а у Авганистану, Алијанси нису потребне вежбе на пољима и шумама, него у планинама и степама. Али, очигледно, заиста су се уживели у виртуелну конфронтацију са Русијом“, прецизирала је портпаролка.
Притом је констатовала да апетити НАТО-а расту, те да је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг у јуну најавио повећање војног присуства НАТО-а на Арктику.

Деградација Алијансе је очигледна.. Војну опрему из Ирака су бар превезли до балтичких земаља и поклонили вазалима гомиле старудије. У Авганистану су снаге толико истрошене да су аутомобиле и хеликоптере оставили онима због којих су их и довезли. Замишљам шта ће бити на Арктику“, закључила је Захарова.

Подсетимо, Пентагон је саопштио да је завршио повлачење снага из Авганистана и завршетку 20. годишње мисије. Покрет „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) преузео је потпуну контролу над аеродромом у Кабулу, одакле су евакуисани странци и савезници.
Припадници талибанског покрета наоружани пушкама у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
РУСИЈА
Путин: Ситуација у Авганистану након повлачења САД ─ катастрофална
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала