- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Инцидент на словеначкој националној телевизији: Антиваксери упали у студио

© AFP 2023 / Jure MakovecСловеначки полицијац
Словеначки полицијац  - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
Пратите нас
У згради РТВ Словенија догодио се инцидент када су демонстранти који се противе вакцинацији упали у студио Информативног програма. Полиција је интервенисала и из зграде избацила двадесетак демонстраната.
Све се одиграло у петак увече, а демонстранти, који су четири месеца испред зграде Телевизије, захтевали су да у програму изнесу, како кажу, своју истину о вирусу корона.
„Насилним упадом у просторије Телевизије Словенија, демонстранти су грубо злоупотребили право на мирни протест. Очекујемо одлучну акцију надлежних институција. Након вишемесечног узнемиравања физички упад и напад на РТВ Словенија нису само напад на нашу институцију, већ и на слободан и независан новинарски рад, што је један од темељних постулата демократије“, истиче се у саопштењу РТВ Словеније.
У саопштењу се истиче да свако демократско друштво мора да има нулту толеранцију према оваквим инцидентима.
„Поштујемо слободу говора и захтевамо да сви поштују нашу дужност према професионалном раду, основне цивилизацијске норме и основно право наших запослених на лично достојанство, интегритет и безбедност“, додаје се у саопштењу.
Генерални директор РТВ Словенија оценио је да је у питању тежак напад на ту медијску кућу.
„Одмах ћемо појачати безбедност куће како до сличних инцидената не би дошло. До данас су протести били релативно мирни, иако врло ометајући, посебно за новинаре у информативној емисији ТВ Словенија на првом спрату. Надам се да ће власти више пажње посветити овом проблему, посебно након овог догађаја. На срећу, повређених није било“, изјавио је генерални директор РТВ Словенија Андреј Грах Ватму.
Реаговала је и главна уредница Информативног програма ТВ Словенија, Маница Јанежич Амброжич, наводећи да од маја упозоравају на стање испред зграде телевизије и да демонстранти узнемиравају запослене и госте програма, пренео је РТС.
„Већ смо послали неколико пријава полицији. Надам се да је ово отрежњујуће за све и да ће нас заштитити. Ово је недопустив напад на медије, новинарство и демократију“, нагласила је она.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала