- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Представници традиционалних верских заједница у Црној Гори подржали устоличење на Цетињу

© Sputnik / Дејан СимићПоследње припреме пред устоличење митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру
Последње припреме пред устоличење митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
Пратите нас
Представници исламске, римокатоличке и јеврејске заједнице поручили су, поводом предстојећег устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, да нико нема право да оспорава, политизује или се меша у чин какав је устоличење једног верског поглавара.
Тај став су изнели у петак на скупу у организацији Јеврејске заједнице, поводом Дана јеврејске културе, чија је тема била међуверски дијалог.
Помоћник реиса Исламске заједнице у Црној Гори, имам Енес Бурџевић, изјавио је поводом устоличења митрополита Јоаникија, да свака верска заједница треба да бира свог поглавара.
„Ако смо секуларна држава, ја имам велики анимозитет према покушају уплитања у рад верске заједнице, ако ми је дата аутономност у раду. Зашто би онда неко долазио са нормативима који се мене не тичу? То је просто кршење права“, оценио је Бурџовић.
Са њим је сагласан и врховни рабин БиХ Елиезер Папо који је истакао да политика нема шта да тражи када је у питању организовање живота било које верске заједнице, објавила је Митрополија црногорско-приморска.
У том контексту, он је подржао устоличење тачно онако како је то план и одлика Митрополије црногорско-приморска, оценивши да је чин устоличења поглавара велики дан за сваку верску заједницу.
Изидир Лукић, заменик жупника конкатедрале у Подгорици, подсетио је да је и римокатоличка заједница недавно имала чин устоличења свог поглавара и да у том погледу он разуме важност тог догађаја за вернике Митрополије црногорско-приморске.
На овом догађају учествовао и је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, а представници све четири конфесије разговарали су о важности међурелигијског дијалога, разумевања и прихватања једни других.
Они су се сагласили да је неопходан дијалог, али не такав који би другима наметао став.
„Пред Богом су сви људи и потпуно је природно да различито размишљамо, али смо упућени једни на друге, да се слушамо и заједно превазилазимо проблеме“, закључили су саговорници.
Дочек патријарха Порфирија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Хаос на Цетињу, величанствен скуп у Подгорици: На реду је устоличење митрополита Јоаникија /видео/
Ситуација испред Цетињског манастира - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
РЕГИОН
На делу напад незабележен у Европи, али ће Црна Гора показати своје право лице /видео/
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала